Sportskjeden XXLs tillit i aksjemarkedet har vært tynnslitt de siste to årene. Verdien på XXL-aksjen er redusert med 74 prosent siden oktober 2016.

Tirsdag morgen legger XXLs gründer og styreformann Øivind Tidemandsen, som nå er tilbake i driften av selskapet, frem selskapets resultat for fjerde kvartal. Tallene kan enten kan sende aksjen i fritt fall igjen eller bli et vendepunkt.

Anbefaler salg

Mandag ettermiddag ble XXL-aksjen handlet til 27,50 kroner. Meglerhusene er uenige om hvor langt aksjen skal ned.

– Jeg tror fortsatt aksjen har en nedside. Vi har et target på 24 kroner og en salgsanbefaling, sier senioranalytiker Martin Stenshall i Danske Bank Markets.

Sparebank 1 Markets guider derimot aksjen til 28 kroner og er nøytral i sin kjøpsanbefalning.

XXLkurs. XXLkurs.
XXLkurs. XXLkurs. (Foto: DN Investor)

Måtte gå etter 55 dager

Fjerde kvartal var svært turbulent for sportskjeden. Fredrik Steenbuch sluttet som toppsjef i oktober etter 11 år og ble erstattet av tidligere Swix-sjef Ulf Bjerknes.

Bjerknes hadde jobbet i XXL siden februar i fjor og hadde vært med på å utforme den nye strategien som ble lagt frem i oktober. Den skulle vekke den gamle vekstmaskinen til live igjen.

I stedet kom XXL med nedslående nyheter midt i julerushet.

Selskapet varslet et samlet driftsresultat ebitda i intervallet 530-560 millioner kroner for året samlet, noe som lå langt under forventningene. Inntektene ble anslått til å være 9,4 milliarder for året sett under ett.

Ulf Bjerknes meldte samtidig sin avgang etter bare 55 dager sin toppsjef. Gründer og styreleder Øivind Tidemandsen gikk inn i driften av selskapet.

Aksjekursen stupte 40 prosent i sekundene etter børsåpning, mens julehandelen skulle nærme seg toppnivå.

Nå handles aksjen på et nivå langt under børsnoteringen, omtrent halvparten av hva den ble handlet for høsten

Nå handles aksjen for omtrent halvparten av prisen ved børsnoteringen høsten 2014, etter at den lenge var blant vinneraksjene på Oslo Børs.

For aggressive

Analytiker Stenshall i Danske Bank mener markedet har priset inn det meste av de negative signalene i resultatvarselet.

– Jeg har større fokus på hvordan XXL vil kommentere starten på 2019, sier han.

Det toppet seg under Black Friday da kjeden tapte 40 millioner kroner.

– Det gikk veldig galt for XXL i november. Ledelsen har sagt at denne strategien står fast, og denne strategien vil det være mye oppmerksomhet rundt nå.

I resultatvarselet erkjente XXL at kjeden hadde vært for aggressiv i rabattene og ikke fulgt opp prisstrategien tilstrekkelig.

– Jeg tror markedet er tøft med høy konkurranse og sterkt rabatterte priser. Det er tøft også for den største aktøren. Så jeg tror det fortsatt vil være lav vekst i markedet, sier Danske Bank-analytikeren.

Også Sparebank 1 Markets peker på at konsensusestimatene allerede er redusert og at resultatet vil komme i intervallet som er guidet.

I negativ retning pekes det på at situasjonen med eskalerende konkurranse er uendret. Markedet er fortsatt preget av nye aktører, nye konsepter og nye kanaler. Dette gir press på marginer, avgrenset vekstmuligheter og lav avkastning på investert kapital. Sparebank 1 Markets mener det er for mange store butikker i små markeder.

All time high i 2018

Paradoksalt nok har omsetningen har omsetningen av sportsutstyr aldri vært høyere enn i 2018, ifølge bransjeorganisasjonen Sportsbransjen.

– Ingenting tyder på at nordmenn har stoppet å kjøpe sportsutstyr. Det har aldri vært solgt så mye sportsutstyr til nordmenn noensinne som i 2018. Per tredje kvartal var nettoveksten til sportskjedene opp fem prosent. Topplinjeveksten er svært sterk, problemet er at butikkene må selge varer til så lave priser at marginene presses ned. Dét er problemet, uttalte administrerende direktør Trond Evald Hansen til DN i januar.

Slik ville Ulf Bjerknes løse oppgaven før han måtte slutte etter 55 dager:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Børsras, trøblete sesonger og en handelsbransje som opplever ragnarok. Dette sa Ulf Bjerknes da han tiltrådte jobben som XXL-sjef i oktober
01:16
Publisert: