– Jeg synes fjerde kvartal ble litt langt, sier XXL-gründer og styreleder Øivind Tidemandsen med et skjevt smil.

Kroppsspråket til XXL-ledelsen tydet på at de helst ville vært et annet sted enn på resultatpresentasjonen for fjerde kvartal på Alnabru i Oslo tirsdag formiddag.

Børsverdier for to milliarder kroner i børsverdier forsvant på et øyeblikk da sportskjeden varslet svake resultater for fjerde kvartal 18. desember.

– Vi må være så ydmyke å si at vi har skuffet mange, sier Tidemandsen.

Da fasiten ble presentert tirsdag viste den at driftsresultat ebitda for fjerde kvartal var redusert med 217 millioner kroner - fra 332 til 115 millioner - sammenlignet med året før.

Selv om XXL fortsatt tjener penger og er den mest suksessrike norske sportskjeden, har den negative spiralen bare forsterket seg.

Den sammenlignbare veksten for fjerde kvartal var på minus 4,1 prosent. Utbyttet er utsatt til tidligst i fjerde kvartal i år.

Faren for å komme i konflikt med lånevilkårene til DNB og Nordea har gjort at konsernet får lånebetingelser som koster dem 15 millioner kroner mer.

Kraftig oppgang tirsdag

Tirsdag steg kursen igjen med 7,6 prosent til en sluttkurs på 29,60 kroner etter en mer eller mindre sammenhengende nedgangsperiode på 27 måneder. Aksjen har falt over 70 prosent siden toppen i oktober 2016, da den ble handlet til over 100 kroner.

– Jeg gråter ikke over XXL-kursen på egne vegne. Selskapet ble børsnotert fordi vi skal levere. For alle som har satt penger i selskapet som en langsiktig investering, som har trodd på oss og sett kursen falle, så er det ergerlig, sier Tidemandsen.

Selv har han ikke solgt aksjer, men tvert i mot kjøpt, og har derfor ikke realisert noe tap.

– Hvordan skal dere gjenskape tilliten hos aksjonærene?

– Det håper jeg at vi gjør med å bevise at oppskriften virker og med ferdighetene vi har.

Nå har Tidemandsen selv overtatt den daglige ledelsen av XXL i en overgangsfase sammen med Tolle Grøterud som har vært leder for investorkontakt.

Henter frem grunnoppskriften

Nå skal XXL i større grad tilbake til grunnoppskriften. Partisalg av irrelevante varer skal tones ned. Nå skal kjeden igjen bli mer rendyrket faghandel, ifølge kjedetoppene.

– Vi skal tilbake til vårt DNA. Vi er i denne bransjen som en gamechanger, sier Grøterud.

I fjerde kvartal hadde XXL fallende marginer over hele linja. En del av strategien er å redusere kostnadsandelen fra 30 til 25 prosent.

En del av planen er å redusere butikkstørrelsen i enkelte varehus. I Moss er varehuset tatt ned fra 4000 til 3000 kvadratmeter og det er ryddet plass for en annen butikk.

– Vi har planer om å skalere ned butikker og få inn gode naboer. På den måten kan salget opprettholdes, vi får lavere leiekostnader og vi binder mindre av arbeidskapitalen, sier Grøterud.

Expert på snuoperasjoner

XXL-gründer Tidemandsen har vært med på flere tøffe tak de siste årene og lar seg ikke skremme av stormen han nå står i. Etter suksessfull periode som eier og sjef i Elkjøp, solgte Tidemandsen seg ut og reinvesterte pengene i XXL som var en stor suksess i mange år.

Men da han tok steget inn i elektronikkjeden Power (tidligere Expert), møbelkjeden Skeidar/Living og interiørkjeden Home & Cottage fikk han selv prøve seg på problem-caser.

Han mener XXL ikke kan sammenlignes med tidligere forsøk på snuoperasjoner.

– Nei. Jeg har vært mye lengre fra målet tidligere. Her blir det store tall, men det er mer snakk om justeringer før vi er tilbake på sporet. XXL har et DNA og en kultur som er høyst levende. Da vi gikk inn i Expert, var det total mangel på infrastruktur og it-systemer. I tillegg rant det ut av skap vi åpnet, sier Tidemandsen.

Brudd på rutiner og fullmakter for kampanjer er blitt trukket frem som årsaker til at fjoråret endte katastrofalt. 40 millioner kroner forsvant ut på grunn av manglende styring Black Friday-kampanjen.

– Resultatet er drevet av manglende kampanjestyring og mangel på smarthet, konkluderte Grøterud.

Nå er det ifølge Tidemandsen mer snakk om justeringer før XXL er tilbake på sporet.

– I XXL er kompetansen i stor grad til stede. Kjeden har vokst og det er ansatt mange mennesker med ulik bakgrunn som hver for seg er flinke, men som må komme seg inn i XXL-måten å gjøre det på. Der har ikke vi vært gode nok. Vi må justere oss inn, men det er mer snakk om fintuning.

Tredje regimet på tre måneder

I takt med de dårlige resultatene, har det vært en hyppig rullering på sjefsstolene i XXL. I oktober måtte mangeårig sjef Hans Frederik Steenbuch tre til side. Inn kom tidligere Swix-sjef Ulf Bjerknes som satt i 55 dager.

Han vil ikke overdrive betydningen av at kjeden nå har det tredje regimet på tre måneder.

– Stort sett hele ledergruppen er den samme, påpeker Tidemandsen.

– Du har tidligere sagt at dere har vært hodeløse. Er hodet nå tilbake på riktig plass?

– Ja, svarer XXL-gründeren kontant.

Derfor la DN-kommentatorens kone ned veto mot kjøp av Tesla:

App-bruker? Hør podkasten om Elon Musk og Tesla her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Snart vinterferie: DNs Merete Bø tester flatpakket drink til skituren
01:34
Publisert: