– Det er leit og frustrerende at det er blitt brukt slike triks for å nå mål. Det føyer seg inn i en slags kultur hvor man skal vinne og som har kommet ut av kontroll, sier XXL-sjef Øivind Tidemandsen til DN.

For å markedsføre varer med tilbudspris, krever markedsføringsloven at et antall varer er solgt til original pris. Det er det blitt systematisk jukset med i sportsutstyrskjeden XXL, forteller fire selgerledere i kjeden til nettavisen E24.

Ved flere varehus skal ansatte ha kjøpt varer til førpris selv, for så å slå dem i retur etterpå. Slik kunne de annonsere med nedsatt pris i tilbudsaviser.

Tidemandsen forteller at XXL-ledelsen har visst om dette i noen dager.

– Det er ingen tvil om at det har forekommet. Det er ikke slik at fire mennesker ikke snakker sant, sier Tidemandsen.

Beklager til selgere og kunder

XXL-sjefen forteller at en granskning er i gang, men at det er for tidlig å si noe om hvor stort omfanget av prisjuksingen er, eller hvem som har vært involvert.

Han ønsker å beklage både til ansatte i XXL og kundene.

– Jeg vil virkelig beklage til butikkansatte hos oss som direkte eller indirekte er blitt pålagt å utføre noe som er umoralsk. Og selvfølgelig beklager jeg til kunder som har fått oppgitt uriktig førpris.

XXL har vært i hardt vær det siste året, etter flere skandaleoppslag om det XXL-sjefen beskriver som en «vinnerkultur ute av kontroll» der XXL-ansatte blant annet er blitt beordret til armhevinger når de har kommet for sent på jobb.

Det har også kommet frem at ansatte i XXL har jublet når konkurrenter har gått konkurs, og at ansatte har kjøpt opp konkurrentenes tilbudsvarer for å påføre dem tap.

Uklart hva konsekvensene blir

Ut fra det kjeden hittil har kommet frem til i egne undersøkelser, er det ikke tegn til at lignende hendelser har funnet sted ved kjedens butikker i Sverige, Finland eller Østerrike.

Undersøkelsene tyder heller ikke på at dagens ledelse ved XXLs hovedkontor i Norge har vært involvert, forteller Tidemandsen.

– Men det betyr ikke at vi ikke mistenker at dette opprinnelig kan stamme fra sentralt hold, sier Tidemandsen.

Han understreker likevel at det er for tidlig å konkludere fullstendig med noe som helst.

– Vi har mange ansatte, og det tar tid å komme til bunns i slikt. Det er viktig for oss å ta tak i dette, det er på ingen måte akseptabelt.

– Hva vil konsekvensene bli for dem som har vært involvert i prisjuks?

– Det kommer an på hvordan de har vært involvert. Butikkansatte som er blitt pålagt å gjøre dette, vil ikke oppleve konsekvenser. Det hadde vært urimelig.

– Hva vil skje med lederne som har pålagt ansatte å jukse?

– Det må vi komme tilbake til når vi har fått nøstet opp i alt. Om det blir aktuelt for dem å fortsette i jobben må vi høre med en jurist om – vi har regler her for beskyttelse av ansatte og hva man kan gjøre. Så langt har vi ikke komme. Foreløpig bruker vi energien på å finne ut av omfanget av dette, sier Tidemandsen.

I neste uke skal XXL i møte med Forbrukertilsynet om saken, og jurister er satt inn for å vurdere hva slags sanksjoner kjeden kan få, skriver E24. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.