XXL-sjefen har 2,2 millioner aksjer som han kjøpte til en kurs på ni kroner. Nå handles aksjen for 22 kroner. Det betyr en stigning på nærmere 29 millioner kroner.

I tillegg har han aksjer i et aksjeprogram for ledende ansatte og styret hvor han har kjøpt aksjer for omtrent samme verdi.

I sum har Wibe trolig over 50 millioner kroner i papirgevinst på tre måneder i jobben.

– Jeg og alle andre aksjonærer har hatt en kjempefin utvikling de siste månedene. Det er fint for alle som kjøpte aksjer da utsiktene så mørkere ut, sier Wibe til DN.

Få hadde trodd at det var et virus som skulle gjøre XXL til en børsvinner. Nå har smitteeffekten etter Covid-19 ført til kraftig omsetningsvekst. Det tilsvarer en samlet vekst på 31 prosent.

XXL og de andre sportskjedene har vært blant de store koronavinnerne etter at samfunnet gjenåpnet. Kjeden hadde en vekst på nesten 700 millioner sammenlignet med andre kvartal i fjor.

– Vi har snudd oss 180 grader rundt. Og det har gått fra full stopp til full fart, sa XXL-sjef Pål Wibe da han la frem resultatene for andre kvartal.

Wibe, som står med en tellende kamp for A-laget til HamKam, benyttet anledningen til å snakke om defensiv organisering da han skulle forsikre investorene om fremtidsstrategien.

I andre kvartal ble lønnsomheten betydelig forbedret, men det er uklart om det er koronaetterdønningene eller den nye strategien som bidro mest til at XXL tjener penger igjen.

Børsvinner

Salgsutviklingen er også gjenspeilet i en aksjekurs som fikk seg et etterlengtet løft.

Siden 25. mars har den skadeskutte aksjen steget med vanvittige 550 prosent. Det gjør den til en av vinnerne på Oslo Børs.

De siste tre månedene er XXL en børsvinner blant de store selskapene som er notert på Oslo Børs. I minuttene etter børsåpning fikk imidlertid XXL-aksjen en negativ korreksjon på rundt fem prosent.

Resultat fra andre kvartal viser at XXL dro inn 139 millioner kroner før skatt.

Driftsresultat før av- og nedskrivninger endte på 385 millioner kroner – noe som er rekordhøyt for XXL. På forhånd var det ventet at XXL ville rapportere en ebitda på 363 millioner kroner i andre kvartal 2020.

– Dette ble det andre beste kvartalet noen gang, sier Pål Wibe og viser til at XXL aldri har hatt et bedre driftsresultat ebitda.

Omsetningen endte på 2,867 milliarder kroner. Det er langt mer enn i samme periode i fjor, da XXL omsatte for 2,19 milliarder kroner.

– Vi har tatt markedsandeler i alle markeder. Dette er starten på en reise, sier Wibe.

XXL jobber fortsatt med kostnadsbasen.

– Vi har fortsatt mye å forbedre.

Etter å ha redusert varelageret kraftig i løpet av vinteren, har også marginene bedret seg kraftig.

– Noen kategorier har gått veldig bra. Det har vært spesielle markedsforhold.

Analytikerne ventet på forhånd en omsetning i kvartalet på 2,81 milliarder kroner, med et resultat før skatt på 144 millioner kroner, viser estimater innhentet av Infront for TDN Direkt.

Konkursfare

De siste årene har XXL vært gjennom en nærmest endeløs nedtur.

Overetablering i bransjen, marginskvis, trøblete Østerrike-satsing og fallende aksjekurs har bare vært noen av problemene. På et tidspunkt var konsernet i fare for brudd med lånebetingelsene.

I april kom en ny finansieringsløsning på plass, gjennom en emisjon og en refinansiering. Det fjernet all tvil om at selskapet nærmet seg konkurs, og nå tjener altså konsernet penger igjen.

Konsernet har styrket balansen med 400 millioner etter varelagernedsalget og kapitaltilførselen.

– XXL har nå en sterk balanse. Vi har lite gjeld og god likviditetsreserve, sier CFO Stein Eriksen.

Nå skal XXL etablere nytt sentrallager i Østerrike som skal bidra til å øke lønnsomheten.

– Sentrallageret kan levere til mange flere butikker enn i dag. Med autostore, vil det bli veldig fleksibelt, sa Wibe under kvartalspresentasjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.