Den enorme etterspørselen etter sportsutstyr, har gjort XXL til en børsvinner de siste månedene.

Resultatet for tredje kvartal viser et driftsresultat (ebitda) på 413 millioner kroner. I samme periode i fjor fikk XXL en ebitda på 271 millioner kroner. På forhånd var dette ventet til 360 millioner kroner, ifølge estimater TDN Direkt har innhentet fra syv analytikere.

Veksten var også sterk i kvartalet. Driftsinntektene endte på 2,82 milliarder kroner, en vekst på 14 prosent fra 2,47 milliarder kroner i samme periode i fjor. XXL skriver at salgene gradvis bremset opp i løpet av kvartalet, delvis på grunn av mangel på varer etter flere måneder med høy vekst og etterspørsel.

– Vi leverte et fantastisk kvartal der vi doblet driftsresultatet ebitda, sier XXL-sjef Pål Wibe som også er svært fornøyd med styrkingen av bruttomarginen.

I det norske markedet var veksten på 21 prosent, mens totalveksten i konsernet var på 14 prosent. Veksten i Norge var drevet av stor etterspørsel på friluftsliv og sykler.

Resultat før skatt endte på 188 millioner kroner i kvartalet. Det er over en firedobling fra tredje kvartal i fjor da resultat før skatt var 42 millioner kroner.

650 prosent oppgang

Blant selskapene med en børsverdi over fem milliarder kroner, er XXL en klar børsvinner de siste seks månedene.

På bunnpunktet i slutten av mars ble aksjen handlet til 3,42 kroner. Så falt finansieringspakken på plass og Pål Wibe kom inn som ny XXL-sjef.

Siden har det bare gått oppover. Sportsbransjen er blant bransjene som fikk vind i seilene gjennom koronaperioden, og mandag ble aksjen omsatt for rett under 26 kroner. Det tilsvarer en økning på 650 prosent i løpet av syv måneder.

– Dette har ikke noe med meg å gjøre. Retail er lagarbeid, sa Wibe da han presenterte en vekst på 35 prosent i det norske markedet tidligere i sommer.

Refinansieringen tidligere i år har gjort det finansielle situasjonen betydelig mer solid. XXL skriver at det har fortsatt å bygge ned lagerbeholdning og at de totale likviditetsreservene nå er på 1,24 milliarder kroner, mot 575 millioner kroner i samme periode i fjor. Netto rentebærende gjeld er samtidig kuttet fra 1,87 milliarder kroner i fjor til små 45 millioner kroner nå.

Wibe har tjent 50 mill.

Blant dem som har tjent mest på børsoppgangen er lederne og styret i XXL. DN skrev nylig om et aksjeinvesteringsprogram som har gitt en eventyrlig avkastning for dem som fikk ta del i den. Ved hjelp av lån på 40 millioner fra XXL, kunne de maksimere investeringen sin og fikk en avkastning på rundt 800 prosent i løpet av fem måneder.

Wibes investering på vel seks millioner har en nåverdi på rundt 55 millioner.

– Det er morsommere å jobbe når man får sånne programmer på plass. Man bretter opp ermene sammen, og når man lykkes, er alle med på premieutdelingen. Jeg håper de tjener masse penger, uttalte styreleder Hugo Maurstad til DN.

Satser mer i Østerrike

Så langt i år har XXL signert fire leieavtaler for nye butikker i 2020. En av disse er i Norge, en er i Sverige og to er i Østerrike. Tre av disse er allerede åpnet, mens den siste er planlagt åpnet i Østerrike i fjerde kvartal.

Selskaper venter å åpne 3-5 nye butikker i året og konsentrere seg om nye butikker i Østerrike, og noen i Sverige. Samtidig vil flere eksisterende butikker nedskaleres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.