Fra før har han en sentral rolle i snuoperasjonen i XXL og har bakgrunn fra selskaper som Sats, Rossignol og Helly Hansen.
Nå har Altor-toppen Hugo Maurstad bladd opp et ukjent millionbeløp for Odlo gjennom sitt nystartede sveitsiske selskap Monte Rosa, som han eier sammen med Christian Casal.
– Jeg har startet en prosess med å gradvis redusere mitt engasjement i Altor for å investere med egne midler. Oppkjøpet av Odlo er det første store.
Selger av Odlo er det norske oppkjøpsfondet Herkules.
Det norske merket Odlo, som de siste årene har hatt hovedkontor i Sveits, solgte sportsutstyr for 1,4 milliarder kroner i fjor. Merket er mest kjent for teknisk sportsundertøy.
Nå håper han å blåse støv av merket som har lange tradisjoner i Norge.
–Driftsresultatet (ebitda) endte så vidt i pluss i fjor. Selskapet har slitt med lønnsomheten de siste fem-ti årene. Det har på ingen måte vært noen katastrofe, men jeg ser store muligheter, sier Maurstad.
Han trekker linjer til oppkjøpene av Helly Hansen i 2006.
– Helly Hansen hadde også gått inn i mange segmenter de ikke hadde forutsetninger til å klare. Nå vil jeg ta merket tilbake til kjernen. Også Rossignol var i en fase med store problemer.
Norske røtter
Sønnen til grunnleggeren, konkurranseseileren Odd Roar Lofterød jr., utflyttet til Sveits på 80-tallet og tok med seg hovedkontoret.
Konsernet har 800 ansatte og skiller seg ut med produksjon i egen regi på fabrikker i Romania og Portugal.
Odlo er markedsleder i land som Tyskland, Sveits, Frankrike, Østerrike og Italia og er spesielt kjent som sponsor innen skiskyting.
Nå har Maurstad en sentral rolle både som sportsleverandør, i kjedeleddet som Altors styreleder i XXL og som styreleder i Sats.
– Hva mangler du innen sport nå?
– Det er mange muligheter. Det finnes mange brands, og jeg liker autentiske merker med en ordentlig historie slik både Odlo, Rossingnol, Dale of Norway og Helly Hansen har.
Historien bak merkene mener han er en konkurransefordel.
– Slik handel har utviklet seg, skjer mye av salgsprosessen gjennom nettbutikker. Da har jeg tro på merker som betyr noe for folk. Derfor har jeg sterk tro på gamle merker.
Han vil ikke innlemme Odlo i noe nytt stort sportskonsern.
– En skalaeffekt kan være bra, men kan også gjøre det mer komplekst. De neste fire-fem årene har Odlo godt av å stå på egne ben.
Trosser nedtur
Oppkjøpet av Odlo er det første han gjør fra Herkules.
– Du er ikke skremt av nedturen innen sportsbransjen?
– Jo, men jeg har underliggende tro på sport og fritid. Nå ser vi at det er viktig for folk å bevege seg ute og holde seg i form. Det vil alltid være humper i veien, men den siste tidens koronaproblemer gjør også at mange aktiviseres lokalt og da er det etterspørsel etter godt utstyr og klær.
Odlo ledes for øvrig av Knut Are Høgberg som har fortid i Helly Hansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.