I andre kvartal kunne XXL registrere en resultatforbedring, men samtidig et inntektsfall på 15 prosent fra fjorårets ekstraordinære nivåer. Det var derfor knyttet stor spenning til om XXL hadde klart å opprettholde de sterke salgstallene fra fjorårets tredje kvartal.

Det var på forhånd ventet et resultat før skatt på 356 millioner kroner av en omsetning på 2,7 milliarder kroner, ifølge et gjennomsnitt av forhåndsestimater fra seks analytikere, sammenstilt av TDN Direkt.

Fasiten viser et resultat før skatt på 104 millioner kroner, langt under analytikernes forventninger. Det er også ned fra 196 millioner kroner i samme kvartal i fjor.

Omsetningen endte på rett i underkant av 2,7 milliarder kroner, mot 2,82 milliarder kroner i fjor. Selskapet hadde omsetningsfall i samtlige markeder, opplyses det.

– Selv om eksterne faktorer traff oss hardt i kvartalet, kan vi ikke være fornøyd med salgsutviklingen og kundetrafikken, sier XXL-sjef Pål Wibe i børsmeldingen.

Driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebidta) endte på 336 millioner kroner, mot 420 millioner kroner i samme periode i fjor.

Kraftig børsfall

Ved åpning på Oslo Børs torsdag ble handelen i XXL-aksjen automatisk pauset, da det lå an til kraftig kursfall i aksjen. Dette gjøres for at markedsaktører skal få tid til å tenke seg om. Noen minutter senere er handelen i aksjen åpnet, og aksjen falt kraftig.

XXL-aksjen faller over 12 prosent og handles til 14,29 kroner rundt klokken 10.00 torsdag, som er det laveste siden slutten av mai 2020.

Ifølge Bloomberg gjentar Pareto kjøpsanbefaling på XXL-aksjen torsdag, med kursmål på 23 kroner.

Forsyningsproblemer

En lang rekke handelsselskaper er blitt rammet av den globale forsyningskrisen, og XXL er intet unntak. Prisene på råvarer går til himmels, det samme gjør transportkostnadene. Samtidig er det mangel på alt fra fabrikkarbeidere til containere, skip, havnearbeidere og lastebilsjåfører.

XXL uttalte allerede i første kvartal at forsyningsproblemene hadde skapt utfordringer i form av varemangel og forsinkelser. Dette gjentok selskapet i andre kvartal. XXL-styret hadde regnet seg frem til at selskapet mistet 250 millioner kroner i potensielle inntekter i andre kvartal, som følge av ikke å ha fått tak i nok sykkeldeler. For tredje kvartal er det beregnet et inntektstap på 100 millioner kroner som følge av sykkelmangel.

– Sykkelsalget lider fortsatt av forsinkelser for andre kvartal på rad. I tillegg til dette har fraktmarkedet vært utfordrende og fraktkostnader har økt, sier Wibe i børsmeldingen.

XXL har i det siste også slitt med forsinkelser og kansellerte ordre for telt, soveposer og annet turutstyr.

– Og den siste tiden også for sko og tekstiler produsert i Asia. Det har blant annet vært omtalt i media at Nike har stoppet produksjonen i Vietnam en lengre periode. Vi håndterer situasjonen fra dag til dag og holder en tett dialog med våre leverandører sa Wibe til DN i midten av oktober.

På den positive siden var samtlige av XXLs varehus åpne gjennom hele tredje kvartal. I andre kvartal holdt 20 av totalt 37 norske varehus stengt i over én måned. Ved utgangen av kvartalet hadde XXL totalt 91 varehus, med planer om å åpne tre nye i 2022. Selskapet vil imidlertid også slanke flere av de eksisterende varehusene.

Selskapet melder også om en netthandelsvekst på 18 prosent i kvartalet, målt mot samme kvartal i fjor.

Børsfall

En ny finansieringsplan, kombinert med knallsterke salgstall og positive analyser, var med på å gjøre XXL-aksjen til en av fjorårets store børsvinnere, med en oppgang på nær 700 prosent i perioden mars-oktober 2020. I fjor høst ble aksjen omsatt for 28 kroner på det meste, noe som priset selskapet til over syv milliarder kroner.

Før børsåpning torsdag omsettes aksjen for 16,29 kroner, som er en nedgang på nær 35 prosent fra samme tid i fjor. Aksjen har likevel steget rundt 400 prosent fra bunnpunktet i mars 2020, og Pål Wibe er blant dem som har ridd oppturen.

Styreleder Hugo Maurstad har lastet opp med XXL-aksjer ved tre anledninger det siste året, via sitt investeringsselskap Funkybiz. Senest i september, da han kjøpte 600.000 aksjer til kurs 16,68 kroner, tilsvarende en kjøpesum på rett i overkant av ti millioner kroner. Maurstad har aksjer for rundt 26 millioner kroner i selskapet.

Fire analytikere anbefaler kjøp av aksjen, én anbefaler hold, mens én anbefaler salg. Gjennomsnittlig kursmål er 21,2 kroner, varierende mellom 13 kroner og 25 kroner, ifølge TDN Direkt.

Utbytte

Etter endt andre kvartal opplyste selskapet at styret ville foreslå et ekstraordinært utbytte på totalt 500 millioner kroner, etter en refinansiering av lånefasilitetene på 1,8 milliarder kroner.

Utbyttene utbetales i to like store transjer. Den første utbetalingen fant sted i september, og den andre vil finne sted i desember. På lang sikt har XXL et mål om å betale mellom 40 og 50 prosent av overskuddet i utbytte.

Selskapet hadde likviditetsreserver på 1,4 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet, mot 1,2 milliarder kroner i andre kvartal. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.