Torsdag meldte DN om tøffe tider i sportsutstyrsbransjen. Senere samme dag kom børsmeldingen fra sportsutstyrskjeden XXL om at fjerde kvartal i 2019 har gått dårligere enn ventet.

Sportsutstyrskjeden meldte om en ventet negativ like-for-like vekst på rundt 12 prosent i fjerde kvartal 2019.

Nok en dårlig vinter, dårlig julesalg samt sterk konkurranse fra andre aktører trekkes frem som årsaker i børsmeldingen fra XXL.

Ny røff vinter for sportsbransjen: – Det er tøft der ute dnPlus

Fredag stupte selskapet 16,5 prosent fra åpning på Oslo Børs. Kursen ligger nå på 14,19 kroner.

Det siste året har aksjen sunket med 35 prosent.

«Desidert dårligst»

Kåre Jostein Grøtta er gjennom eiendoms- og investeringsselskapet Storetind as den 28. største aksjonæren i XXL, og sitter med 560.000 aksjer i selskapet.

Han forteller at XXL har vært den desidert dårligste aksjen hans i 2019, men at han ikke har bestemt seg for om han skal selge.

– Det er jo litt sånn med aksjer. Har man ikke penger må man selge, har man penger må man sitte og vente. Jeg følger med og venter og ser om de kommer litt opp igjen, for det ser ut som de er på en bunn nå. Jeg kommer aldri til å tjene penger på den aksjen, det skjønner jeg jo, sier Grøtta til DN.

Papirtap på 10,5 millioner

Ifølge Grøtta har han investert rundt 20 millioner kroner i XXL, og forteller at å bli sittende med aksjene mest handler om å redusere tap.

Aksjeprisen lå på rundt 36 kroner per aksje da Grøtta gikk inn i selskapet. Kursen på XXL-aksjen sluttet torsdag på 16,94 kroner. Det gir Grøtta et papirtap på rundt 10,5 millioner kroner, siden han begynte å kjøpe aksjer i selskapet.

– Det har gått fryktelig dårlig lenge, skifter i styret og mye negativ omtale, men jeg kjenner ikke de interne forholdene noe særlig. Det er del av gamet – hvis man ikke tåler å tape og vinne kan man ikke være med. Så jeg tar det rimelig rolig, sier Grøtta.

Anbefaler salg

Danske Bank Markets anbefaler kunder å selge aksjer i XXL til et kursmål på 13 kroner fredag morgen.

De peker på at XXL-aksjen virker dyr selv før nyheten om et svakere 4. kvartal kom torsdag, og at selskapet står overfor en rekke utfordringer.

I analysenotatet til kundene skriver Danske Bank at de ventet høyere driftsresultat for XXL i fjerde kvartal enn det nå ligger an til. XXL regner selv med et ujustert driftsresultat på mellom 134 og 164 millioner kroner i fjerde kvartal. Danske Bank estimerte et ujustert driftsresultat på rundt 242 millioner kroner.

Banken trekker frem at estimatene ikke regner med nedskrivninger på varalager. De regner med at sannsynligheten er stor for at XXL må foreta slike nedskrivninger, etter at de holdt verdien på varelageret på 300 millioner kroner fra sist vinter.

I notatet regner Danske Bank Markets med at XXL vil skrive ned verdi på varelager med mellom 300 og 600 millioner kroner i fjerde kvartal 2019.

De venter også at aksjen vil falle med mellom 15 og 19 prosent fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.