Konstituert XXL-toppsjef Tolle Grøterud la frem sitt første kvartalsresultat tirsdag morgen. Her kommer det frem at den børsnoterte sportskjeden fikk nok et magert resultat i fjerde kvartal.

Det justerte driftsresultatet før avskrivninger (ebitda) endte på 115 millioner kroner av en omsetning på 2,6 milliarder kroner.

Et utvalg analytikere hadde på forhånd ventet at omsetningen ville være 2,525 milliarder kroner og en ebitda på 119 millioner kroner.

– We are sorry, innledet konstituert XXL-sjef Tolle Grøterud under resultatpresentasjonen tirsdag morgen.

Han leder nå selskapet sammen med gründer og styreleder Øivind Tidemandsen.

– Resultatet er drevet av manglende kampanjestyring og mangel på smarthet, konkluderte Grøterud.

Etter børsåpning, responderte markedet umiddelbart med et fall på rundt to prosent før aksjekursen begynte å stige. Nå er aksjen opp seks prosent.

– Det er ydmykende. Ansvaret er hos ledelsen, sa den konstituerte toppsjefen.

Lover at det ikke skal skje igjen

Resultat før skatt endte på 55 millioner kroner. Det er vesentlige lavere enn i fjerde kvartal 2017 da resultat før skatt var på 278 millioner kroner.

«Til tross for fortsatt vekst leverte XXL skuffende resultater i fjerde kvartal 2018 drevet av svak gjennomføring og kampanjestyring som ga et betydelig fall i bruttomarginene», skriver XXL i en melding, og fortsetter med lovnader til aksjonærene:

«Relevante rutiner er forbedret for å sikre at dette ikke vil skje igjen».

Selskapet lar investorene få en liten smakebit på hva som har skjedd i starten av det nye året. Kortsiktige tiltak har vist solid bruttomargin, og XXL forteller at inntektene i januar økte med én prosent til 762 millioner kroner. Måneden har vært preget av en god vinter i Finland og Østerrike, og noe mer blandet i Norge og i Sverige.

XXL skriver at det ikke vil bli betalt ut utbytter eller kjøpt tilbake egne aksjer før tidligst i fjerde kvartal i år.

I kvartalet falt den sammenlignbare veksten butikk for butikk med 4,1 prosent. For året samlet hadde kjeden en negativ sammenlignbar vekst på 0,3 prosent.

XXL-sjefen hevder nå at kjeden er tilbake på riktig spor.

Topplinjeveksten i januar var på en prosent, og det mener Grøterud er bra sett ut fra den ekstremt snørike januarmåneden i fjor.

Flere endringer er allerede gjort i driften.

– Vi ser allerede effekt og en positiv utvikling i cashflow. I januar så vi en markant bedring i marginen.

XXL fastholder strategien som ble presentert i oktober.

– Vi skal tilbake til vårt DNA. Vi er i denne bransjen som en gamechanger.

Grøterud mener kjeden begynner å møte et mettet marked i Norge og Finland, men at det fortsatt ligger ekspansjonsmuligheter i Sverige.

Varslet dårlige resultater

På forhånd hadde XXL kommet med et negativt resultatvarsel 18. desember som fikk kursen til å stupe med 40 prosent.

I resultatvarslet ble det forespeilet et samlet ebitda i intervallet 530-560 millioner kroner for året samlet. Inntektene ble anslått til å være 9,4 milliarder for året sett under ett.

I forbindelse med det negative resultatvarselet valgte den nyansatte XXL-sjefen Ulf Bjerknes å trekke seg fra jobben etter bare 55 dager.

– At jeg slutter har ikke noe med resultater å gjøre, sa den tidligere Swix-sjefen Bjerknes til DN.

Selskapet opplyste at salgskampanjene i fjerde kvartal, særlig i Norge, har vært for aggressive – en utvikling som fikk pågå altfor lenge uten at det ble grepet inn. Dette har ført til at XXL over lang tid har solgt varer med tap. Selskapet kaller resultatutviklingen skuffende.

Bare i løpet av Black Friday-uken tapte XXL 40 millioner kroner.

Etter det famøse resultatvarselet har aksjen styrket seg åtte prosent siden bunnpunktet, og kanskje kan det kan være et forsiktig tegn på at pilene peker riktig vei igjen for sportsimperiet til Øivind Tidemandsen.

Skal investere 200 mill. i år

I den ferske kvartalsrapporten fremgår det at XXL allerede har signert fem nye leieavtaler for åpning av butikker i 2019: to i Sverige, to i Finland og én i Østerrike. Det siktes mot seks til syv nye butikkåpninger i år.

Selskapet fastholder på sin strategi om å investere i nye butikker, netthandelsplattformer, eksisterende butikker, infrastruktur og it. Det ventes å bruke 200 millioner kroner på investeringer i 2019.

Hør fersk DN-podkast om Tesla og Musk:

Businessverdenens svar på Donald Trump, sier DNs kommentator om Elon Musk.

Sjekk ut flere podkaster fra DN her.

Slik forklarte Ulf Bjerknes om sin snuoperasjon før han måtte gå etter 55 dager:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Børsras, trøblete sesonger og en handelsbransje som opplever ragnarok. Dette sa Ulf Bjerknes da han tiltrådte jobben som XXL-sjef i oktober
01:16
Publisert: