– Vi vil setter opp Techstars Norge for energisektoren. Vi vil ta inn søknader fra hele verden og velge ut ti selskaper som skal knas i tre måneder i Oslo. Til slutt inngås det gjerne kommersielle avtaler eller investeringer i selskapene, sier Audun Abelsnes, gründer, foreleser ved BI og nå primus motor for Techstars i Norge.

Techstars er lite kjent i Norge, men globalt er selskapet en av spillerne i elitedivisjonen blant såkalte «akseleratorprogrammer». Programmene varer typisk i tre måneder, og poenget er å la gründere jobbe intenst under veiledning av erfarne mentorer, samt å sette dem i kontakt med nettverk av investorer og potensielle kunder. 

Kokeboken

– Techstars har delvis skrevet kokeboken om hvordan man lager en akselerator. De har et veldig solid rykte, så det er godt nytt for Norge hvis de etablerer seg her, sier Anne Worsøe.

Hun er teknologispaltist i DN og ansvarlig for investeringer i oppstartsbedrifter i Bakken & Bæck. Tidligere var hun direktør for Innovasjon Norge i San Francisco.

Selve fenomenet «akselerator» har eksistert lenge i Silicon Valley, men kom først for alvor til Norge i 2015, da amerikanske 500 Startups prøvde seg, forteller Worsøe.

– De introduserte akseleratorkonseptet i Norge, og selv om de ga seg etter ett år satte de i gange en bølge av nye akseleratorer, sier hun.

Worsøe trekker frem Y Combinator som det aller sterkeste miljøet internasjonalt, men plasserer Techstars blant et lite antall aktører rett under. 

– Kjempespennende

– Det er kjempespennende at det kommer inn internasjonale miljøer. Men det avgjørende er hvilket team de setter inn. Verdien i en akselerator ligger alltid i menneskene som er med og nettverket de har, sier Rolf Assev i StartupLab.

Han mener det nå er mange akseleratorprogrammer, men at verdien for deltagerne kan variere.

– Y Combinator er verdens beste fordi de har det beste nettverket i Silicon Valley. Hvis de ringer Sergey Brin i Google så kommer han, sier Assev.

Betaler for å være med

StartupLab samarbeider for tiden med DNB om å sette opp et akseleratorprogram. DNB betaler for programmet, uten at det gir dem eierandeler i selskapene. Techstars er også avhengige å få lokale bedriftssponsorer for å komme i gang i Norge. Hverken hos StartupLab eller Techstars har industripartnerne noen forkjøpsrett i selskapene. 

– De kommer inn i akseleratoren, får være med å velge ut bedriftene og blir kjent med selskapene. De har ingen eksklusiv rett til å investere, men i praksis skjer det ofte, og de blir assosiert med Techstars, sier Abelsnes.

Grunnen til at Norge er interessant er det store miljøet vi har av energirelatert industri. Fra før av har de lignende bransjespesifikke programmer innen kunstig intelligens sammen med Amazon, og finansteknologi med Barclays Bank.

– Det er ikke bare for norske selskaper. Det kan være ingen av deltagerne kommer fra Norge, men helt sikkert ikke alle, sier Abelsnes. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du savnet skiføre i hovedstaden i vinter? Da er dette kanskje noe for deg.
Mens Oslos langrennsløpere fortviler over en elendig skisesong har randonee-utøverne i Wyller kost seg på ski siden november.
01:55
Publisert: