Omtrent 9000 kunder er så langt blitt utestengt fra handel på Boozt, noe som tilsvarer 0,3 prosent av deres kunder, ifølge den svenske nettavisen Di Digital.

Ifølge Boozt innføres klausulen for å redusere selskapets klimapåvirkning gjennom færre leveranser, skriver Di. Det er ikke alle som vil følge etter.

Boozt er et svensk selskap som gjennom nettbutikken boozt.com fører varer innenfor mote og sminke. I 2018 omsatte de for 2,8 milliarder svenske kroner.

– Vi har ingen planer om å utelukke kunder basert på deres returoppførsel, sier David Hejgaard, kommersiell sjef for Zalando Norden.

Zalando er et tysk selskap som selger motevarer på zalando.com. Den tyske nettbutikken er en av Europas største nettbutikker, og ligger på førsteplass i Danmark og tredjeplass i Sverige over de største nettbutikkene. Zalando omsatte for fem milliarder euro i 2018.

Spår at flere vil følge etter

Selv om Zalando utelukker denne løsningen, er det spådd at flere netthandler vil følge etter Boozt.

– Å få ned returgraden vil være noe mange ønsker å jobbe med, og da avhenger det litt av forholdene du har og hvordan du gjør det. Klesbransjen har vokst mye på nettet. Og når det modnes nå, tar kanskje netthandelsselskaper tak i dette, i stedet for å jage markedsandeler, sier Erik Bergh, analytiker ved forskningsinstituttet Hui Research til DI.

Sparer miljø – og millioner

Bergh viser til miljøfokus rundt reduksjon av returer, men tror det også handler om å spare penger. Boozts finansdirektør Sandra Gadd sier selskapet sparer millionbeløp på å utelukke kunder.

– Den gruppen har en returprosent på 90 prosent. Det koster mye når vi må sende ting frem og tilbake, samtidig som det må håndteres, sier Gadd.

Zalando vil likevel utelukke en slik løsning og sier at gratis frakt og returer har vært en integrert del av Zalandos forretningsmodell og et løfte til kundene fra starten.

Bruker kunstig intelligens

Zalando vil gå en annen vei for å redusere retur. Den tyske moteforhandleren har ansatt 25 personer som utelukkende jobber for å veilede kundene sine i «størrelsesjungelen».

Siden Zalando startet prosjektet i 2018, har de sett en reduksjon i størrelsesrelaterte returer på fire prosent.

– Teamet bruker kunstig intelligens og maskinlæring for å behandle størrelsesdata samlet inn fra tidligere kunderessurser og fra modeller, sier David Hejgaard i Zalando.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.