– Det er ofte billig med trendplagg som du uansett ikke kommer ti lå bruke veldig lenge. De har stort utvalg, bra priser og tidsriktige klær til god kvalitet, sier Ajfer Husejin.

Hun har nettopp handlet bukse, skjørt og en topp på Zaras et år gamle butikk på Egertorget i Karl Johans gate. Husejin jobber rett borte i gaten og stikker ofte innom Zara selv om hun ikke alltid kjøper noe.

– De får veldig mye varer i løpet av en uke og så fyller de på nytt hele tiden. Hvis du har lest om at noe er trendy forrige uke, kan du vedde på at de har fått inn et plagg som ligner uken etter, sier hun.

Tre år med tap

Og det var nettopp på den måten Zara slo seg opp da kjeden etablerte sin første butikk i Norge for 13 år siden.

Med trendy klær og sko som minnet om eksklusive merkevarer, men til rimelige priser, traff de bredt i hele befolkningen. Klærne ble sjelden hengende over en måned i butikken. I en rekke år dro butikkene inn store overskudd til det spanske morselskapet Inditex, men i 2017 sa det stopp.

Da tapte kleskjeden 20 millioner kroner. Det gikk ikke bedre året etter. Da rant det ut 39 millioner kroner. Det ferske årsregnskapet for 2019 (Zara har avvikende regnskapsår, red.anm.) viser et nytt rekordunderskudd for den spanske klesgiganten.

Zara tapte 59 millioner kroner sist år.

DN har vært i kontakt med Zaras norgessjef, som har fått beskjed fra Zara sentralt at de ikke uttaler seg til pressen.

Leien er nær doblet

De siste tre årene har Zara et samlet underskudd for den norske virksomheten på nærmere 120 millioner kroner.

Det skal imidlertid ikke stå på omsetningen. Zara selger klær og sko som aldri før. De fire siste årene har omsetningen mer enn doblet seg. Bare i fjor økte omsetningen fra 388 millioner kroner til 539 millioner kroner – en vekst på 39 prosent.

Regnskapet viser at kostnadene har spist opp hele omsetningsveksten og vel så det.

  • Årlig leie for de seks butikkene har nær doblet seg fra 47 millioner kroner til 86 millioner kroner. Zara leier blant annet lokaler i noen av Oslos dyreste shoppingstrøk: Egertorget og Bogstadveien.
  • Verdien på en del av varene i butikk og lager er skrevet ned.
  • Lønnsutbetalinger har gått kraftig opp fra 60 millioner kroner til 82 millioner kroner.

Etter fjorårets vonde underskudd har egenkapitalen nesten halvert seg fra 98 til 51 millioner kroner, hvilket betyr at Zara ikke tåler et nytt underskudd av samme størrelse uten å få inn kapital fra morselskapet eller andre.

Viser ingen tegn til å bremse

Zara har totalt seks butikker i Norge, tre i Oslo-området, en i Trondheim, en i Stavanger og en i Kristiansand. I fjor hadde kjeden i snitt 176 ansatte i Norge.

Ifølge årsregnskapet vil det negative resultatet dekkes ved overføring av annen egenkapital. Kleskjeden viser ingen tegn til å ville bremse veksten.

«Selskapet planlegger å fortsette utviklingen av sin virksomhet i Norge, ved å utnytte egnede muligheter til å åpne nye butikker på aktuelle steder i de største byene i Norge», heter det i årsberetningen.

Målt i antall butikker er Zara den største motekjeden i Europa.

Kjeden eies av det spanske motekonsernet Inditex som ble etablert av Amancio Ortega og ekskonen Rosalia Mera i 1975. Ortega eier nå rundt 60 prosent av Inditex som gjør ham til verdens sjette rikeste person med en formue på 63 milliarder dollar, ifølge Forbes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.