Økonomene i Handelsbanken Capital Markets tror Norges Bank minst kommer til å kutte styringsrenten til 2,0 prosent på rentemøtet i desember. De utelukker likevel ikke at sentralbanksjef Øystein Olsen og de andre medlemmene i hovedstyret vil bruke kraftigere kutt for å demme opp for den europeiske gjeldskrisen.

«Etter at ESB kuttet renten i forrige uke og kraftig nedjusterte sine utsikter for den økonomiske utviklingen i eurosonen, tror vi Norges Bank nå vil følge etter og kutte renten i desember», skriver seniorøkonom Kari Due-Andresen i morgenrapporten fra Handelsbanken tirsdag.

Høyere kostnader
Men selv om det ifølge Due-Andresen kan komme et rentekutt på et halvt prosentpoeng i desember, trenger det ikke nødvendigvis bli en julegave i form av lavere lånerenter til norske boliglånskunder.

- Hvis renten blir kuttet så skal det i seg selv gjøre det enklere for bankene å sette ned sine renter. Norges Bank ønsker at et rentekutt skal ut til befolkningen, sier Due-Andresen til DN.no.

Problemet for bankene er at innlånskostnadene kan stige selv om styringsrentene blir satt ned. Gjeldsuroen i Europa har allerede ført til at norske banker har opplevd at kostnadene har steget denne høsten, selv om Norges Bank har holdt renten i ro helt siden mai i år.

Ytterligere forverring av gjeldskrisen kan dermed gi enda høyere kostnader for bankene, selv om sentralbanken setter ned styringsrenten.

- Hvis det fortsatt er dyrt for bankene å låne inn vil det være slik at kundene også må dele den byrden, sier Due-Andresen.

Ventet bedring
I forbindelse med rentemøtet i oktober signaliserte Norges Bank at den nye rentebanen forutsetter at det blir en løsning på den europeiske gjeldskrisen og at vekstutsiktene hos våre handelspartnere bedres.

«I referansebanen legger vi til grunn at gjeldskrisen i Hellas blir håndtert på en måte som ikke fører til vesentlige nye ringvirkninger for andre land», skrev sentralbanken i årets tredje utgave av «Pengepolitisk rapport» som ble lagt frem i forbindelse med rentemøtet forrige måned.

Siden den tid har imidlertid usikkerheten blitt større. Forrige ukes kaos i Hellas endte med at statsminister Giorgos Papandreou ble felt. Denne uken kan Italias statsminister Silvio Berlusconi lide samme skjebne. I markedet er frykten for en italiensk gjeldskollaps overhengende. Mandag steg rentene på italiensk statsgjeld med to, fem og ti års løpetid til nye rekordnivåer. Tiårsrenten er i dag på 6,66 prosent og nærmer seg dermed nivåer som over tid ikke vil være bærekraftig for nasjonen.

Alternativt scenario
«Vi begynner nå å bevege oss over i økonomiske tilstander som likner på Norges Banks nedsidescenario. I dette scenarioet ligger det et rentekutt i desember», skriver Due-Andresen.

I det alternative scenarioet fortsetter uroen i finansmarkedene fortsetter, påslagene i pengemarkedet holder seg høye og lavkonjunkturen ute blir dypere og mer langvarig enn anslått.

«I et slikt alternativ vil det være riktig å sette renten ned for å unngå for lav vekst og inflasjon. Det vil trolig bidra til at veksten og inflasjonen tar seg opp igjen, blant annet gjennom en noe svakere kronekurs», skrev sentralbanken i «Pengepolitisk rapport» i oktober.

Kan kutte mer
Lavrentescenarioet indikerer at det kan komme et rentekutt på 0,25 prosentpoeng allerede i desember. Handelsbankens økonomer utelukker imidlertid ikke at kuttet kan bli enda kraftigere.

«Vi tror det er mest sannsynlig at Norges Bank holder seg til å kutte med 25 basispunkter i desember. Men dersom den svært faretruende utviklingen vi nå ser i Europa med stadig stigende statsrenter og raskt forverrede økonomiske utsikter fortsetter, utelukker vi ikke at Norges Bank blir nødt til å kutte renten mer enn dette i desember», skriver Due-Andresen i rapporten.

Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.

Føre var
Til neste år reduserer Norges Bank antall rentemøter fra åtte til seks. Det betyr at det vil gå lang tid fra rentemøtet i desember til det neste rentemøtet i mars.

«Gitt at det i desember vil være tre måneder til Norges Bank neste gang skal avholde rentemøte, tror vi dette i seg selv vil være et argument for å sette renten ned for å unngå å havne bakpå, som de har blitt beskyldt for ved flere tidligere anledninger», skriver Due-Andresen.

Mandag nedsjusterte DnB Nor Markets sine renteprognoser. Norges største meglerhus tror nå at sentralbanken kutter renten med 0,25 prosentpoeng til 2,0 prosent i desember og at den deretter lar renten ligge på dette nivået frem til mai neste år. Etter den tid vil sentralbanken i to omganger heve renten med tilsammen 0,5 prosentpoeng slik at den er på 2,5 prosent i november neste år, tror DnB Nor Markets.

Les også: Nå tror DnB Nor på rentekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.