Næringslivsledere og politikere som møtte Monti tirsdag, sa at forhandlingene om en ny regjering nærmet seg slutten.

Den nye regjeringen skal forsøke å få italiensk økonomi på rett kjøl slik at finansmarkedene igjen får tillit til landet og renten på Italias statsgjeld går ned.

Monti drev tirsdag omfattende møtevirksomhet og traff flere av forgjengeren Silvio Berlusconis regjeringskolleger og representanter for det sentrum-venstreorienterte opposisjonspartiet Demokratene. På programmet sto også samtaler med folk fra fagbevegelsen og arbeidsgivernes organisasjoner.

Støtte
Sjansene for en snarlig løsning på regjeringsdannelsen økte betraktelig da Monti fikk støtte fra Berlusconis parti PDL.

– Vi tror professor Montis forsøk kommer til å få et positivt utfall, sa Angelino Alfano i PDL.

Den tidligere EU-kommissæren Monti sa mandag at han vil si fra seg regjeringsoppdraget hvis ikke nasjonalforsamlingen i Roma garanterer at regjeringen han danner vil overleve politisk minimum et stykke ut i 2013.

– Det må til for at regjeringen skal ha troverdighet, mente han.

Den nye regjeringen får i oppdrag å gjennomføre de økonomiske reformene nasjonalforsamlingen har vedtatt og som EU krever.

Enorm gjeld
Italia og Hellas har større statsgjeld enn noen andre EU-land, målt etter størrelsen på landenes økonomier.

I Hellas innledet den nye regjeringen tirsdag forhandlinger med landets private låntakere om en løsning på gjeldsproblemene. Ett forslag går ut på at gjelden kan halveres gjennom en utveksling av verdipapirer.

Forhandlingene er ledd i planen for en redning av den gjeldstyngede greske økonomien som EU la fram i oktober.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.