Prisene på oljekontrakter i New York og London holdes oppe mandag morgen, etter å ha steget med oppunder én dollar fredag.

Prisene er nærmere halvannen dollar høyere pr fat enn da Oslo Børs stengte fredag.

Bakgrunnen for de relativt høye oljeprisene er at markedsaktører forventer økonomiske stimuleringstiltak blant annet fra USA og Kina, noe som motvirker markedsforventninger om at en svekkelse i verdensøkonomien vil redusere oljeetterspørselen, skriver Bloomberg News.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve holder møte denne uken, for å drøfte pengepolitikken i kjølvannet av at Den europeiske sentralbank (ESB) i forrige uke vedtok et program for obligasjonskjøp for å lette gjeldskrisen i eurosonen.

Nøkkeltall fra kinesiske myndigheter mandag, viste at landets oljeimport i august ble redusert til sitt laveste nivå på nesten to år, idet omverdenens etterspørsel etter landets varer svekkes.

Les: Kraftig fall i Kinas oljeimport

-Økonomien er svak. Stimuleringsplanene er utformet mer for å tilfredsstille markedet, enn for å styrke økonomiene. En legger inn masse krefter bare for å hindre ting i å bryte sammen, sier Jonathan Barratt, utgiver av råvarenyhetsbrevet Barratt's Bulletin, til nyhetstjenesten.

Kina vil om kort tid kunngjøre spesifikke tiltak for å støtte og stabiliseres utenrikshandelen, opplyste handelsminister Chen Deming i et intervju med China Central Television søndag.

Japan merker presset
I en tale på Asia-Pacific Economic Cooperation-konferansen i Vladivostok i Russland lørdag, sa den kinesiske presidenten Hu Jintao at Kinas økonomiske ekspansjon står overfor «betydelig nedadgående press».

Japans brutto nasjonalprodukt steg med 0,7 prosent på årsbasis i andre kvartal i år, ifølge tall fra statsministerens kontor mandag. Dette er mindre enn det foreløpige anslaget på 1,4 prosent. Analytikere hadde ventet en vekst på 1,0 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

- Det er økonomien folk følger med på nå. Det er en viss optimisme knyttet til utviklingen i eurosonen i forrige uke, men markedet er mer bekymret for det som ser ut til å kunne være en oppbremsing i økonomien i Kina, sier Robin Mills, rådgivningssjef i Manaar Energy Consulting and Project Management i Dubai, til nyhetstjenesten.

WTI 1. posisjon, som er oktoberkontrakten, faller 18 cent til 96,24 dollar pr fat mandag morgen, etter å ha steget med 89 cent til 96,42 dollar pr fat handledagen før. Da Oslo Børs stengte fredag, var prisen rundt 94,80 dollar.

Brent 1. posisjon, som er oktoberkontrakten, stiger 17 cent til 114,42 dollar pr fat mandag morgen, etter å ha steget med 76 cent til 114,25 dollar pr fat forrige handledag. Da Oslo Børs stengte fredag, var prisen rundt 113 dollar.

Brent spot ble notert til 114,25 dollar pr fat fredag mot 112,78 dollar pr fat foregående handledag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no Energi

Rekordstor interesse for oljeleting i modne områder