Markedet for forretningssystemer (erp) begynner å bli overmodent. Det nordiske markedet endte på 707 millioner dollar i fjor, etter en vekst på kun to prosent målt i lokal valuta, opplyser IDC. Det er lite marginer å jakte på. Samtidig ønsker selskapene vekst.

Alt ligger derfor an til nye oppkjøp i erp-bransjen i Skandinavia, og at regionen følger eksemplene fra kjøpskåte giganter som Oracle.

– Konsolideringstrenden er på langt nær over, spesielt innen erp-markedet, sier Nils Molin i IDC til Dagens it.

Selskapet Mamut er den mest interessante oppkjøpskandidaten, mener Erich Solberg i Enskilda Securities. Selskapet har sterk vekst i salget av løsninger mot små og mellomstore bedrifter.

– Mamut begynner å komme på radarskjermen vår. De har lav margin, men er i god vekst. Selskapet kan oppnå enda sterkere fremgang hvis de får mer finansielle muskler, sier Solberg, og ser direkte mot adm. dir. Øystein Moan i Visma. Moan har vært ute med sjekkheftet en rekke ganger de siste årene, og faktisk økt antall ansatte over 200 prosent de siste fem årene.

Støtter vurderingen
– Drømmen hadde vært om Mamut og Visma hadde slått seg sammen, med veksten til Mamut og Vismas lommebok, sier Solberg.

Trygve Lauvdal i DnB NOR Markets støtter opp om utspillet. Han vurderer også Visma som en potensiell oppkjøpskandidat på grunn av deres sterke nordiske posisjon, men ser også argumenter for sammenslåing med Mamut.

– De har ulike geografiske satsningsområder, men det er synergier å hente på at de slår seg sammen, sier han.

Moan selv avviser ikke tanken.
– Rent industrielt hadde det vært et interessant case, men vi anser ikke det som noe tema, sier Moan, og forklarer at han tror norske konkurransemyndigheter ville protestert. Men Moan bekrefter at selskapet stadig er på kjøperen.

– Vi er fortsatt sultne på vekst, men ser mest på selskaper utenfor Norge, sier han. Stein Surlien, ansvarlig for hele Oracles partnernettverk i Europa, Midt-Østen og Afrika, tror at Visma bør ha større fokus på å bli større i det norske markedet.

– Det kommer til et punkt hvor Visma og Mamut må konsolidere. Disse har unikhet i å være nær kunder, men etter hvert skjønner vi det også, sier han.

Norsk interesse
Surlien kan ikke kommentere eventuelle oppkjøp i Norge, men mener at selskapet generelt øker fokuset på smb-marked der det fortsatt er investeringer.

Administrerende direktør Øystein Moan og Visma møter ikke Oracle i konkurranse på markedet. Han tror heller ikke det vil skje i den nærmeste fremtid.

– Skal Oracle komme seg inn i vårt segment, må de kjøpe noen, sier han. Og nettopp dette utelukker heller ikke Surlien, som verken avkrefter eller bekrefter om Oracle selv vurderer Visma eller Mamut.

– Vi ønsker å bevege oss inn i det norske smb-markedet for forretningssystemer. Da må vi ha en kritisk masse, sier Surlien.

– Trenden er færre aktører. Det er tid for ytterliggere konsolidering.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.