Dagligvareleverandørenes forening (DLF) ba fredag Konkurransetilsynet stanse avtalen midlertidig, mens tilsynet gransker om den er lovlig inngått.

Den omstridte avtalen innebærer at Ica overlater 60 prosent av distribusjon og innkjøp til NorgesGruppen, noe som vil gi NorgesGruppen en markedsandel på over 50 prosent.

DLF er bekymret for samarbeidet og informasjonsutvekslingen mellom Ica og NorgesGruppen som nå pågår for fullt mens Konkurransetilsynet vurderer avtalen.

Avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet sier til NTB at tilsynet jobber med saken. Avgjørelsen er ikke tatt, og han vil heller ikke antyde når avgjørelser vil foreligge - verken når det gjelder en eventuell midlertidig stans, eller når det gjelder vurderingen av selve avtalen.

Vurderer varig skade

Han sier det i utgangspunktet ikke er noe som hindrer Ica og NorgesGruppen i å starte samarbeidet før Konkurransetilsynet har vurdert saken, men at tilsynet kan vedta en midlertidig stans i visse tilfeller.

Dette gjelder dersom tilsynet mener det er rimelig grunn til å tro at konkurranseloven er overtrådt, og man frykter en fare for at konkurransen utsettes for varig og uopprettelig skade.

- Men utgangspunktet er at partene selv har et ansvar for ikke å bryte loven, presiserer han.

Frykt for utvalg og pris

Leverandørene frykter høyere priser og dårligere utvalg til forbrukerne. Både matminister Trygve Slagsvold Vedum, Forbrukerrådet og konkurrentene i bransjen har reagert sterkt på avtalen som ble offentliggjort i midten av januar i år.

Mandag ble det også kjent at Svenske Hakon Invest har kjøpt nederlandske Royal Aholds eierandel på 60 prosent i Ica-kjeden for 17 milliarder norske kroner. Dermed blir Ica-gruppen helsvensk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.