Tidligere i år ble «Blaasenborg» på Bygdøy den hittil dyreste som noensinne har vært annonsert på Finn.no. Det har gitt prakteiendommen mye oppmerksomhet, men prisen på 120 millioner ble likevel for stiv for markedet.

Boliger i det dyreste segmentet har lenge vært relativt tungsolgte. Og da budene lot vente på seg begynte ansvarlig eiendomsmegler Torbjørn Ek å tenke kreativt. For en knapp måned siden tok han affære og stykket like så godt eiendommen opp i tre.

Og nå har det minste huset på eiendommen allerede fått ny eier.

- Ja, det stemmer at kåreiendommen er solgt, sier Ek til DN.no.

- Dette går etter planen, sier eiendomsmegleren fornøyd.

- Grei sum
DN.no har tidligere skrevet at oppdelingen av «Blaasenborg» innebar et priskutt på rundt 15 millioner kroner. Kåreiendommen som nå er solgt var opprinnelig priset til 25 millioner kroner. Ek ønsker ikke å gå ut med informasjon om den endelige kjøpesummen, men understreker at partene er fornøyde med avtalen.

- Det er grei kjøpesum, sier han.

- Ingen anger forbundet med oppstykkingen?

- Når en strategi ikke når frem, må du bare snu deg og gjøre ting på en annen måte. Jeg tror det var riktig, og nå ser vi at det fungerer. Ja, vi får en liten prisreduksjon. Den er ikke vesentlig, svarer eiendomsmegleren.

Tungsolgt hovedhus
Ek må samtidig erkjenne at han fremdeles ikke har kjøpere til de to andre delene av «Blaasenborg» - et hovedhus og en byggeklar tomt.

Forrige gang DN.no snakket med Ek, fortalte han at salget av hovedhuset nesten var i boks. Nå er han tilbake ved start, og på prislappen står det fremdeles 70 millioner kroner.

- Vi kom ikke i mål med forhandlingene. Nå diskuterer vi med en ny, potensiell kjøper. Dette er en prosess, sier Ek.

- Kan det bli aktuelt å gjøre noe med prisen?

- Dette er et forhandlingsgrunnlag, og det er helt tullete å være bombastisk på pris. Jeg har etter min beste evne ment å sette en indikasjon. Så får vi se hva markedet svarer, sier eiendomsmegleren.

Vanskelig marked
Ek legger heller ikke skjul på at dagens boligmarked generelt byr på utfordringer. Bruktboligstatistikken for oktober tegnet et enda mer negativt bilde enn ventet, og mye tyder på at prisoppgangen på boliger er over for denne gang.

Selv har eiendomsmeglerbransjen vært opptatt av å fremheve at prisutviklingen dels er drevet av en negativ stemning som har gjort kjøperne mer forsiktige.

- Markedet for boliger som koster over 30 millioner kroner er riktignok et helt annet marked. Børsen er en viktig driver for dette markedet, og den går jo bra. Samtidig er det klart at vi alle er mennesker, og at det nok er litt psykologi her også, sier Ek og fortsetter:

- Men dette er ikke noe nytt. Etter finanskrisen er det ingen som bruker penger som fulle sjømenn. Nå er kjøperne vettuge og fornuftige. Har de lyst på en eiendom, kjøper de.

Tar det rolig
Ek forteller videre at det ikke haster med å få solgt resten av Bygdøy-luksusen. Han har blitt enige med selgerne om å konsentrere seg om hovedhuset i tiden fremover. Foreløpig er ikke den siste delen av «Blaasenborg», den byggeklare tomten, markedsført.

- Vi er ikke helt sikre på hva vi gjør med den. Det er en grei verdi å ha liggende, men verdien er nok enda bedre dersom det bygges på den. Vi er helt rolige med tanke på det, sier Ek.

Han tror forøvrig at sannsynligheten er større for at boligmarkedet «friskner» enn at det «sykner» over jul.

- At vi har fått en korreksjon ned er helt greit, men det finnes ikke noen realøkonomisk begrunnelse for at det skal stoppe opp, sier Ek.

Det er shippinginvestor og hotelleier Rolf Wikborg og kona Mette Ann som selger den unike eiendommen på Bygdøy. Paret, som er i femtiårene, har tidligere uttalt til DN at de ønsker noe annet ettersom barna har forlatt redet.

Les mer:
Fikk ikke solgt «tidenes dyreste» - nå kuttes prisen med rundt 15 millioner
Ber om 120 mill. for Bygdøy-luksus
Selger «tidenes dyreste» bit for bit

Les også på DN.no:
Derfor er boligprisfall bra for nordmenns lommebok akkurat nå
- Boligmarkedet kan falle ti prosent det neste året
Boligprisfallet gjør at du får mindre boliglån
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.