Jonas Gahr Støre sier til DN fredag at dersom Ap hadde fått styre de siste årene ville arbeidsledigheten vært lavere. Det får Frps Harald Tom Nesvik til å reagere.

– Støre viser en stor arroganse som vi ikke tidligere har sett maken til fra Arbeiderpartiet. Det er tydelig at Ap og Støre begynner å bli desperate etter flere dårlige meningsmålinger. Støre er mer opptatt at arbeidsledige skal plasseres på tiltak, enn å gi de en jobb å gå til, sier Nesvik.

Han får raskt svar fra Aps nestleder Trond Giske, som svarer på vegne av Støre.

– Det blir ikke én ekstra arbeidsplass av at Frp og Høyre fortsetter personangrepene på Støre. De har vært i regjering i to år og vi har den høyeste arbeidsledigheten på ti år. Selv ikke i den verste perioden av finanskrisen var ledigheten så høy som nå, og Høyre og Frp virker rådløse, sier Giske.

Ifølge Frps parlamentariske leder er skattelettene riktigst medisin mot ledighet.

– Skattereduksjoner gir økte investeringer.  Det er investeringer som skaper arbeidsplasser. Vi gjennomfører også tidenes satsning på innovasjon og nyskapning, og vi har økt antall tiltaksplasser. Summen er en offensiv politikk mot økt arbeidsledighet, sier Nesvik.

Feil kutt

Han viser til at Ap i sitt alternative statsbudsjett kuttet oljepengebruken med hele 2 milliarder kroner i sitt alternative statsbudsjett.

– I tillegg foreslo Arbeiderpartiet å øke skattene med 10,2 milliarder kroner i 2015 sammenlignet med regjeringens forslag til statsbudsjett. Konsekvensene av Arbeiderpartiets forslag er at skattene økes og at pengene blir investert i utenlandske bedrifter. Staten investerer nemlig i all hovedsak ubrukte oljepenger i utenlandske bedrifter gjennom Oljefondet, sier Nesvik.

For sent ute

Støre mener derimot det er regjeringens metode som er feil.

– Vi kan ikke anklage regjeringen for at oljeprisen falt, omstillingen begynte før oljeprisen falt fordi kostnadene var blitt for høye. Sånn er det å ha en konjunkturutsatt næring som er så tung i økonomien. Men når ledigheten har steget, kommer spørsmålet om hvordan du hjelper de som blir ledige og hvilken strategi du legger for at vi kan støtte opp om den utviklingen som skal gi oss flere ben å stå på. Der er vi uenige, sa Støre til DN fredag og viste til at regjeringen de siste to årene har både satt rekorder i oljepengebruk og gjennomført rekordhøyde skattekutt.

Vondt

Ifølge Nesvik viser Støre manglende respekt for et alvorlig tema når han mener ledigheten ville vært lavere med Ap.

– Det er utrolig vondt å være arbeidsledig, og konsekvensene kan være helt ødeleggende. Jeg synes at Ap viser manglende respekt og en lettvint tilnærming til den vanskelige situasjonen folk som mister jobben står i, og alt de har å bidra med, sier Nesvik.

LES OGSÅ: – Norske elbiler får nye EK-skilter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.