Den 77 år gamle pensjonerte farmasøyten Dimitris Christoulas begikk onsdag selvmord for åpen scene på Syntagmaplassen, foran nasjonalforsamlingen, etter å ha fortalt at økonomiske problemer skjøv ham utfor kanten.

Bedre å dø enn å lete i søpla etter mat, skrev han i et avskjedsbrev han etterlot seg før han skjøt seg med en kule i hodet.

Det høyst offentlige selvmordet utløste en bølge av sympati i det greske folk, og det oppsto raskt et lite alter med lys og blomster på stedet der Christoulas tok sitt liv.

Nye protester
Torsdag arrangerte hundrevis av grekere, inkludert studenter, lærere, venstreorienterte og de såkalte indignerte, som demonstrerte i månedsvis i fjor høst, nye markeringer ved alteret.

Senere på dagen kom det til sammenstøt mellom en mindre gruppe demonstranter og politiet, som brukte tåregass for å løse opp demonstrasjonen.

Avisa Eleftheros Typos kaller Christoulas en martyr for Hellas og skriver at hans svært symbolske død kan gi det greske samfunn et grundig sjokk foran det kommende valget til ny nasjonalforsamling.

Vreden over selvmordet retter seg like mye mot greske politikere som mot innstrammingspolitikken som utenlandske ledere krever som motytelse for hjelp til å løfte landet ut av gjeldskrisen.

Hittil denne uka har politiet meldt om minst fire personer som har prøvd å begå selvmord av økonomiske grunner, blant dem en kaféeier som fryktet at kafeen hans skulle bli overtatt av banken.

Nye partier scorer
Foran valget 6. mai prøver mindre partier å utnytte sinnet det greske folk føler mot de to store partiene, det konservative Ny demokrati og det sosialdemokratiske PASOK, som begge støttet avtalen med EU og IMF.

Sinnet øker over hele landet over de stadige kuttene i lønninger og pensjoner som kommer på toppen av den økonomiske nedgangen etter finanskrisen i 2008. Til sammen har økonomien krympet med 20 prosent på vel tre år.

– De som burde ha begått selvmord for lenge siden, er politikerne som med viten og vilje brakte landet og folket inn i den situasjonen vi er i, sier Panos Kammenos, en konservativ parlamentariker som har dannet et nytt parti.

Mindre partier som Kammenos' Uavhengige grekere, kommunistpartiet og andre venstrepartier gjør det stort på meningsmålingene, og Ny demokrati og PASOK frykter at de ikke skal greie 40 prosent til sammen, noe som kan bety at de ikke lenger får flertall for sin koalisjon.

Det ville få uante konsekvenser for greske finanser siden hjelpen fra EU er avhengig av at den neste regjeringen fortsetter innstrammingspolitikken. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.