OSLO: Krigen i Øst-Ukraina fortsetter med uforminsket styrke. Tross møtet mellom presidentene Vladimir Putin og Petro Porosjenko i Minsk tirsdag der de to lovet å jobbe for å få til en våpenhvile.

Ukraina hevdet onsdag at russiske tanks og pansrede kjøretøyer hadde krysset grensen sørvest i landet, og at russiske styrker har gått inn i grensebyen Amvrosijika. Det var onsdag harde kamper rundt byene Horlivka og Ilovajsk lenger nord. Den ukrainske militærtalsmannen Andrij Lysenko sa onsdag at rundt 200 prorussiske separatister var drept det siste døgnet, mens 13 ukrainske soldater var drept og 36 såret i samme tidsrom.

Både internasjonale medier og Nato melder om en stadig militær opptrapping, og stadig oftere om russisk utstyr og soldater inne i Ukraina. Tidligere denne uken ble en gruppe russiske soldater tatt til fange langt inne i Ukraina, etter at de ifølge russiske myndigheter hadde gått seg vill og krysset grensen ved et uhell.

En ny FN-rapport slår fast at de prorussiske separatistene har gjort seg skyldige i omfattende tortur, drap og kidnappinger. Heller ikke de ukrainske regjeringsstyrkene slipper unna kritikk for krigføringen i Øst-Ukraina.

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa onsdag at alliansen nå for første gang planlegger å etablere nye baser i Øst- og Sentral-Europa, mot grensene til Ukraina og Russland, for å svare på den nye militære trusselen fra Russland. Rasmussen sier grensene mellom Baltikum og Russland også skal styrkes, for å unngå at Putin lager trøbbel også i de tre tidligere baltiske sovjetrepublikkene. Han sier videre at Nato vil også bidra til å modernisere den ukrainske hæren og hjelpe Ukraina til å stå imot trusselen fra Russland.

– I sum vil vi i fremtiden få en mer synlig tilstedeværelse fra Nato i øst, sier Rasmussen til avisen The Guardian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.