Norske bønder frykter landbruket står ribbet tilbake etter den kommende ukens WTO-sluttspurt. Men hindrene er mange før en ny avtale er i havn.

Den brasilianske utenriksministeren Celso Amorim, en av forhandlingenes nøkkelpersoner, satte en forholdsvis uforsonlig tone da han ankom hovedkvarteret til Verden handelsorganisasjon (WTO) i Geneve i helgen.

På en pressekonferanse sammenlignet han i-landenes forhandlingsteknikk med metodene til nazi-Tysklands propagandasjef Joseph Goebbels som sa at om man gjentar en løgn ofte nok, blir den trodd.

Den mektige u-landslederen liker dårlig vestlig prat om at de har gitt mye i landbruksdelen av forhandlingene når de nå kritiserer u-land for ikke å åpne opp sine markeder for industrivarer.

– Sårende
Sammenligningen ble tatt svært dårlig imot av den amerikanske forhandlingslederen Susan Schwab, hvis jødiske foreldre overlevde Holocaust.

– At han kommer med slike kommentarer er helt utrolig. De er sårende, sa Schwabs pressetalsmann Sean Spicer.

Amorims talsmann har beklaget at noen følte seg støtt av uttalelsen, men sier Amorim bare forsøkte å få fram et poeng. Sammenligningen skrur uansett opp temperaturen enda et hakk før de offisielle møtene i Geneve starter mandag.

Går det som WTO-sjef Pascal Lamy vil, skal alle WTOs 152 medlemsland innen lørdag bli enig om hvilke prosentsatser og unntaksbestemmelser som skal inn i den nye WTO-avtalen når det gjelder landbruks- og industrivarer.

Norges Bondelag kaller forslaget som ligger på bordet fullstendig uakseptabelt, men utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og landbruksminister Lars Peder Brekk reiser likevel til Geneve med håp om å få til en avtale.

– Hvis det blir en avtale, er denne regjeringen den beste garantisten for norske bønder, gjorde Støre klart overfor Bondelaget før avreisen til Geneve.

Vanskelige tolltak
For Norge handler landbruksforhandlingene om å få definert mest mulig av melke- og kjøttvarer som sensitive, slik at de kan unntas for generelle tollkutt. Samtidig er Norge gjennom sine allierte i den såkalte G-10 gruppen sterkt imot å innføre tak på hvor høye tollsatser man skal få kunne ha i den nye avtalen.

Selv om punktet om tolltak er et av mange vanskelige punkt i forhandlingene, er spørsmålet langt fra på toppen av lista av mulige «avtaleknusere».

En langvarig strid om eksport av bananer til EU har seilt opp som et stort hinder for en ny avtale. Latinamerikanske bananeksportører er lite glad for at EU gir bedre betingelser til gamle koloniland i Afrika, Karibia og Stillehavet og krever at dette blir rettet opp før de vil være med på en ny WTO-avtale.

EUs handelskommissær Peter Mandelson er selv en potensiell møteknuser. Han blir skarpt kritisert for å gå for langt i landbruksforhandlingene på vegne av de 27 EU-landene og reiser til Geneve uten stort forhandlingsrom.

Oppsiktsvekkende
Siden ukens forhandlinger i første rekke dreier seg om landbruk og industrivarer, hvor også fisk er med, er det ingen endelig pakke som kan bli klar neste helg.

Bare ett møte onsdag er satt av til et viktig norsk område som tjenestehandel, og delene om handelsregulering er ikke tema i denne omgang. Slik regulering er viktig for Norge, blant annet for å unngå antidumpingtiltak mot norsk fisk. Det får norske WTO-skeptikere som Aksel Nærstad i Utviklingsfondet til å advare Norge mot å binde seg til noe som helst nå.

– Det vil være meget oppsiktsvekkende om Norge skulle gå med på en avtale med dramatisk negative konsekvenser for norsk landbruk uten en gang å vite om en har fått noe positivt igjen på et annet viktig område for landet, sier Nærstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.