Salmars aksjekurs falt over fem prosent og Marine Harvest med nesten tre prosent onsdag formiddag, etter at Salmar leverte lavere rekordtall enn analytikerne forventet. De to aksjene var blant de tre mest omsatte onsdag. 

Sjømatindeksen for de største lakseselskapene på Oslo Børs gikk ned tre prosent og trakk børsen ned med 0,3 prosent den første timen.

Både Marine Harvest og Salmar leverte rekordhøye tall for både 2016 og siste kvartal i fjor, men markedet hadde allerede priset den rekordhøye lakseprisen inn i aksjen. Selv om Marine Harvest doblet resultatet i fjor, gikk aksjekursen ned.

– Det er godt for landet, for Marine Harvest og våre ansatte at vi klarer å tjene netto 6,5 milliarder kroner i 2016 og 2,4 milliarder på et kvartal, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest.

Doblet resultatet

Selskapet hadde en driftsmargin på 24,57 kroner per kilo laks. En laks med slaktevekt på 4,5 kilo gir dermed en netto fortjeneste på 110 kroner per laks.

– Det er over dobbelt så høyt som vi har klart før. Så det er fantastisk. Det aller kjekkeste er at vi klarer å skape slike resultater i lag. Vi tjener penger på å selge ren og god mat, og det setter jeg stor pris på, sier Aarskog.

– Fortjenesten kommer fra alle steder – fra Norge, fra fiskefor, fra oppdrett, fra bearbeiding av fisk i utlandet. Vi hadde nesten like høy margin i Chile som i Norge i fjerde kvartal. Vi er sånn sett veldig fornøyd, sier Aarskog.

Marine Harvest ga tidligere i år et forhåndsvarsel om resultatene i fjerde kvartal, og onsdagens presentasjon av rekordtallene førte dermed ikke til børsoppgang. 

Salmar skuffet

Særlig Salmar skuffet analytikerne, med et driftsresultat langt under forventningene.

Salmar hadde samlede driftsinntekter på 2,5 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor, opp fra rundt to milliarder for samme periode i fjor. Operasjonelt driftsresultat ble på 557 millioner kroner, opp fra 374 millioner i fjerde kvartal 2015.

Resultatet er 15 prosent lavere enn analytikerne forventet, der Nordea forventet 775 millioner og konsensus lå på 658 millioner, ifølge Nordea.

– Alt i alt en negativ rapport fra selskapet, vi vil trolig redusere våre estimater for selskapet, skriver Nordea Markets onsdag morgen.

Begge selskapene sliter med lakselus. Store utfordringer med lakselus gjorde at Salmar solgte mindre laks i fjerde kvartal. En større andel av laksen ble solgt på langvarige kontrakter til langt lavere priser enn i spotmarkedet, og inntektene ble dermed langt lavere enn forventet, tross at de er rekordhøye.

Bruker milliarder på lakselus

– I Midt-Norge har det vært krevende produksjonsforhold med høyt lusepress. Vi har bygd opp beredskap. Det har kostet. Kostnadene har økt, sier finansdirektør Trond Tuvstein i Salmar.

Han opplyser at selskapet i snitt bruker fire kroner per kilo laks på behandling av lakselus.

– Kostnaden er i snitt fire kroner på lusebehandling. Det er en høy kostnad. Men å holde lusenivåene nede er særdeles viktig for videre vekst, sier Tuvstein, og får støtte fra Aarskog.

– Nofima har beregnet at industrien bruker tre til fem kroner kiloen på lakselus. Vi ligger på rundt tre-fire kroner. Når du ganger det med en million tonn som produseres i Norge, blir kostnaden tre til fem milliarder kroner for hele næringen. Det er alt-, alt-, altfor høyt, sier Aarskog.

– Lakselus er det fundamentale hinderet for vekst i næringen. Det er mindre lus enn før, men i enkelte perioder i enkelte områder kommer det ut av kontroll. Selskapene bruker stadig mer penger på å holde lusetallet nede, og det er definitivt en kostnadsdriver i næringen, sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

Trolig ny rekord i år

Aarskog mener lusekostnadene «må bort» og påpeker at Marine Harvest og hele næringen investerer kraftig i ny teknologi for å få bukt med luseproblemet.

– Vi satser på ny type teknologi og investerer for å få ned lusekostnadene, sier Aarskog.

Begge selskapene investerer over en halv milliard kroner hver i å utvikle ny havbruksteknologi. 

Lakseprisen i spotmarkedet har hittil i år ligget på 70 kroner, ti kroner over fjorårets snittpriser. Både Salmar og Marine Harvest kan dermed få enda høyere inntekter i år enn i fjor. Selv om selskapet ikke vil slakte særlig mye mer laks i år, får de høyere priser når de langsiktige kontraktene reforhandles.

– Det har vært en veldig god start på 2017. Forward-prisen er 7,2 euro, som er en god pris. Vi får jevnt over høyere priser i de langvarige kontraktene. Over tid går prisene gradvis oppover, sier Aarskog.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik lager du Norges beste pizza
Med denne pizzaen vant Bodil Hasselknippe NM. Pizzaen fylles med en oljebasert saus med rosmarin, ost, chevre rullet i pepper, sprøstekt bacon, rødbetpesto, pinjekjerner, granateple og red rhubarb med granateple-eddik.
00:52
Publisert: