– Vi kjenner ikke til noen forhold som undergraver konkurransen hverken i Norge, EU, USA eller andre land. Vi ble svært overrasket da Europakommisjonen innledet undersøkelser om kartellvirksomhet, særlig ettersom laksenæringen etter vår erfaring preges av sterk konkurranse, sier Kristina Furnes.

Hun er kommunikasjonssjef i Grieg Seafood – ett av selskapene som er under kommisjonens lupe.

– Vi samarbeider fullt og helt med kommisjonen og har gitt den tilgang til dokumentasjonen den har bedt om. Den er helt i starten av undersøkelsesfasen og vi venter at det vil ta lang tid før kommisjonen gir uttrykk for sitt syn, sier Furnes.

Tre massesøksmål

Furnes sier at Grieg Seafood, i kjølvannet av EU-saken, har vært klar over at amerikanske advokatfirmaer som spesialiserer seg på massesøksmål har oppsøkt kunder i USA og oppfordret dem til å bli med på et søksmål mot de norske oppdrettsselskapene.

– Ifølge våre juridiske rådgivere er dette vanlig praksis i USA. Nå er vi varslet om tre slike søksmål fra små aktører, søksmål som utelukkende bygger på saken til Europakommisjonen. En amerikansk domstol skal ta stilling til om sakene skal avvises eller behandles for retten. Vi følger disse sakene opp juridisk.

Bremnes Seashore er ikke under etterforskning av Europakommisjonen, men er blant de norske oppdrettsselskapene som er saksøkt i de tre varslede massesøksmålene i USA.

– I kjølvannet av EU-granskningen kom det først ett, så to og nå tre massesøksmål i USA der vårt selskap er trukket inn. Søksmålene bygger på, og står og faller på, kommisjonens granskning, sier administrerende direktør Einar Eide.

– Vi har så langt ikke sett noe i søksmålene som tar opp forhold i USA. De handler nok mer om å være i posisjon i tilfelle dom i EU. Advokatselskapene posisjonerer seg for å være tidlig ute, sier Eide.

– Urimelige påstander

– Vi registrerer som dere at det er fremsatt påstander om at Lerøy Seafood Group skal ha deltatt i prissamarbeid, sier konsernsjef Henning Beltestad.

– Vi har ikke andre kommentarer til det enn at det er uriktige og direkte urimelige påstander, sier han.

– Vi samarbeider med EU i saken og avventer deres undersøkelser, sier finansdirektør Trond Tuvstein i Salmar.

Også Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef i Mowi (tidligere Marine Harvest) avviser at selskapet har gjort noe galt.

– Mowi har hverken drevet med prissamarbeid eller annen konkurransevridende aktivitet og mener av den grunn at anklagene også i den amerikanske søksmålene for vår del er grunnløse. Vi tar selvsagt likevel Europakommisjonens undersøkelser på høyeste alvor og bistår dem så godt vi kan i deres arbeid, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.