Aker Biomarine, Kjell Inge Røkkes krillselskap, har brukt fire år på å utvikle et nytt proteinprodukt laget av krill. Med det nye produktet vil selskapet sikte seg inn på sportssegmentet, med et proteinpulver som vil bli brukt i blant annet proteinbarer og protein-drikker.

Per i dag lager selskapet krillprodukter som kosttilskudd og fiskefôr.

Nå melder selskapet at utviklingen av det nye produktet er klar for skalering, og kan produseres i tonn fremfor kilo. Da vil selskapet lage en egen fabrikk – helst i Norge.

Vil investere rundt 100 millioner

– Forskning og innovasjon gjennom de siste fire årene har resultert i en teknologi som leverer et proteinprodukt av svært høy kvalitet. Både næringsprofilen og funksjonelle fordeler gjør at vi ser et stort potensial i dette produktet, sier konserndirektør Shauna McNeill, konserndirektør for innovasjon i Aker Biomarine i en melding.

Selskapet opplyser om at investeringen i en ny fabrikk vil være i hundremillionerklassen, og at de satser på å ha ansatt 10 nye personer med kompetanse innen bioteknologi innen slutten av året.

Disse småkarene kan bli til utmerket proteinpulver, ifølge Aker Biomarine.
Disse småkarene kan bli til utmerket proteinpulver, ifølge Aker Biomarine.

– En slik etablering vil bidra til å styrke det norske miljøet for marin bioteknologi betraktelig, og ikke minst gi verdiskaping og høykompetente arbeidsplasser i en bærekraftig og langsiktig næring. Her vil vi rett og slett ta foredlingsleddet hjem, sier direktør for bærekraft og myndighetsdialog Runa Haug Khoury i Aker Biomarine i en kommentar.

Per nå leter selskapet etter lokaler i nærheten av hovedkontoret på Fornebu utenfor Oslo.

Snakker med flere kommuner

I meldingen påpeker selskapet at de er avhengige av støtte fra norske myndigheter for å få til en fabrikk i Norge, uten å tape på det.

De håper derfor på støtte fra det norske virkemiddelapparatet.

– Vi er i positiv dialog med et par norske kommuner og mener dette er næringsutvikling som bør treffe de fleste politiske prioriteringer. Vi ser frem til å jobbe videre med flere alternativer, sier Haug Khoury.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.