Fredag morgen varslet Akva Group at de hadde avdekket alvorlige regnskapsbrudd med den følge at betydelige tap på prosjekter ikke var rapportert inn til konsernet i Norge. Til sammen 70 millioner kroner i tap har ikke vært kjent. Akva Group driver innen oppdrettsteknologi, og bruddene fant sted i den landbaserte dattervirksomheten i Danmark.

Akva Group-konsernsjef Knut Nesse (i midten) på konferansen Aquavision i Stavanger i 2018. Til venstre er daværende ordfører Christine Sagen Helgø (H) og til høyre er Sveriges kronprinsesse Victoria.
Akva Group-konsernsjef Knut Nesse (i midten) på konferansen Aquavision i Stavanger i 2018. Til venstre er daværende ordfører Christine Sagen Helgø (H) og til høyre er Sveriges kronprinsesse Victoria. (Foto: Terje Pedersen)

– Jeg vil si det er dramatisk. Dette er ikke noe vi er stolte av, sier administrerende direktør Knut Nesse til DN.

Det norske selskapet har levert utstyr til oppdrettsnæringen siden 70-tallet, og er en stor leverandør av stål- og plastmerder, i tillegg til annet utstyr. Selskapet har også satset på landbasert oppdrett.

– Skyldes inkompetanse

Regnskapsbruddet ble oppdaget etter den 20. januar, da Akva Group sendte ut en børsmelding med sine foreløpige resultater for fjerde kvartal. Da så resultatene vesentlig bedre ut.

Etter at de hittil ukjente tapene er regnet inn, venter selskapet et negativt driftsresultat (ebit) for fjerde kvartal, med tap på over 100 millioner kroner. Selskapet venter et positivt driftsresultat på 60 millioner kroner for 2019, med de nye tapene trukket fra.

– Vår vurdering er at dette skyldes inkompetanse hos en nyansatt. Vi har ikke funnet noe som tyder på at dette er gjort med overlegg, eller at det har vært noe økonomisk vinning. Vedkommende jobber ikke lenger i selskapet, og vi mener nå vi har full oversikt og kan se fremover, sier Nesse.

Tror 2020 går i pluss

Han understreker at selskapet går i pluss i 2019. Nesse – som overtok som permanent konsernsjef i desember i fjor – mener 2020 vil gå i pluss, basert blant annet på dagens ordrebok.

– Selskapet har et stort potensial. Jeg vil understreke at vi er solid finansiert og har langsiktige eiere, sier Nesse.

En ekstern undersøkelse er også igangsatt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.