– Det føles godt, jeg må si at jeg føler ære og stor ydmykhet

Det sier Ivan Vindheim. Han er utnevnt som ny konsernsjef i oppdrettsselskapet Mowi, ifølge en melding tirsdag morgen.

Han tar over roret etter Alf-Helge Aarskog, som har besluttet å si opp sin stilling etter ti år som konsernsjef.

– Jeg er svært glad for at Ivan har tatt denne utfordringen. Vi har gjennomført en grundig rekrutteringsprosess hvor styret har sett etter den beste kandidaten til å lede Mowi videre, sier styreformann Ole-Eirik Lerøy i meldingen.

Alf-Helge Aarskog forteller til DN at han har noen drømmer utenfor selskapet som ikke har latt seg realisere. Han vil imidlertid ikke si konkret hvilke planer det snakk om.

– Seilbåten er blitt lite brukt for å si det sånn, sier Aarskog.

Ivan Vindheim tar over jobben fra og med i dag, 12. november, og kommer fra jobben som finansdirektør, en stilling han har hatt siden 2012.

– Hva er den største utfordringen for selskapet nå?

– Alf-Helge har gjort en fremragende jobb så selskapsspesifikt har vi ikke noe spesielt store utfordringer. Næringen har imidlertid noen utfordringer. Det gjelder først og fremst lus og rømming. Dette er problemer som også gjelder for oss. Vi er den største aktøren og har det største ansvaret.

Alf-Helge Aarskog går av som konsernsjef etter nesten ti år.
Alf-Helge Aarskog går av som konsernsjef etter nesten ti år. (Foto: Fartein Rudjord)

Høye topplønninger

Oppdrettskjempen Mowi er kjent for lukrative lønninger i toppen. Årsrapporten til oppdrettsselskapet for 2018 viser at det drypper på toppledelsen i selskapet. Mowi-sjef Alf-Helge Aarskog fikk i 2018 en total lønn på drøyt 2,2 millioner euro, tilsvarende rundt 22,2 millioner kroner med dagens valutakurs. Dette tallet inkluderer blant annet fastlønn, bonuser, pensjonskostnader og aksjebaserte bonusprogrammer.

Finansdirektør Ivan Vindheim fikk en total lønn på nær 1,4 millioner euro, tilsvarende drøyt 14,1 millioner kroner. Han ønsker imidlertid ikke å kommentere den nye topplønningen ovenfor DN.

– Alle slike ting må du ta med styret. Det har jeg ingen kommentar til, men nice try, sier den ferske konsernsjefen.

Alf-Helge Aarskog forteller til DN at han får utbetalt lønn for et halvt år etter oppsigelsen. I perioden må han være tilgjengelig for selskapet og har konkurranseklausul.

Kristian Ellingsen tar over Vindheims plass som finansdirektør. Han kommer fra rollen som Group Account Director.

Mowi er verdens største produsent av atlantisk laks. Selskapet har en markedsverdi på nesten 120 milliarder kroner. Inntektene i tredje kvartal var rekordhøye og oversteg akkurat én milliard euro, opp fra 990 millioner euro i samme periode i fjor. I norske kroner er det en omsetning på over ti milliarder i tredje kvartal.

Det er John Fredriksen som er største eier i selskapet gjennom Geveran Trading. De siste fem årene har selskapet steget over 200 prosent på Oslo Børs.

«Fullstendig ødeleggende»

Mandag forrige uke la Havbruksskatteutvalget frem sin utredning om hvordan norske oppdrettere bør skattes i fremtiden. Det presenterte de et forslag om en overskuddsbasert grunnrenteskatt for havbruksnæringen, som et flertall i utvalget har stilt seg bak.

Den nye toppsjefen i Norges største oppdrettsselskap er krystallklar på hva han mener om skatten.

– Det tror jeg vil være fullstendig ødeleggende. Skatt er en kostnad, det må man aldri glemme. Kapitalen er global og den vil allokeres der den gir høyest avkastning. Det kan resultere i mindre arbeidsplasser og mindre skatteinntekter enn tenkt, sier Vindheim.

På forhånd var det allerede klart at nesten samtlige regjeringspartier vil være imot en særskatt på oppdrettsnæringen.

– Jeg tror norske politikere kjenner sin besøkelsestid og legger rapporten i skuffen der den hører hjemme.

Det var den anerkjente økonomiprofessoren Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo som ledet utvalget. Flere professorer ga sin tilslutning til skatten.

– Tviler du på kompetansen i utvalget?

– Jeg tviler ikke på kompetansen, men på deres konklusjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.