Mer vind kan ha blåst vekk noe av dødsalgene som hittil har tatt livet av 7,5 millioner laks i Nordland og Troms den siste uken. Oppdretterne rapporterer om bedre sikt i vannet, noe som kan tyde på mindre alger, forteller seksjonssjef Janne Andersen torsdag morgen.

Skadelig oppblomstring av algen Chrysochromulina leadbeateri (dødsalgen) har forårsaket laksedød i Nordland og Troms.
Skadelig oppblomstring av algen Chrysochromulina leadbeateri (dødsalgen) har forårsaket laksedød i Nordland og Troms. (Foto: Algelaboratoriet / Havforskningsinstituttet/NTB scanpix)

– Det har vært litt annet vær i Nordland siden onsdag kveld. Det er mer vind, og det kan være positivt. Oppdretterne forteller at det er bedre sikt i havet. Det er et godt tegn, sier Andersen.

Et belte med alger i Astafjorden i Troms og Ofotfjorden i Nordland har hittil tatt livet av 12.000 tonn laks, verdt 750 millioner kroner. Om laksen hadde vokst og nådd slaktevekt, ville markedsverdien verdt på over to milliarder kroner.

«Det har nok dødd laks også i natt»

I Troms er oppblomstringen av alger over, mens i Nordland har algene drevet ut Ofotfjorden og forårsaket onsdag stor dødelighet ved Mortenlaks' anlegg ved Lødingen.

– Det har nok dødd laks også i natt. Vi får inn rapporter etter hvert, sier Andersen, som likevel er optimist.

– Det blir spennende å se hvordan algebeltet har utviklet seg. Algene liker ikke vind, de vil helst ha godt vær og lite vind.

Mye vind og bølger kan blande algene ned under fotosyntesen i havoverflaten og føre til mindre alger.

– Oppdretterne varsler at det er bedre sikt, noe som kan tyde på at det er mindre alger. Vi er mer optimistiske i dag enn i går. Nå venter vi på svar på vannprøver, sier Andersen.

Algene sprer seg mot flere anlegg

Algene sprer seg vestover mot oppdrettsanlegg nær Svolvær. Onsdag og natt til torsdag rakk Nordlaks å tømme hele sitt anlegg i Våtvika for 1,5 millioner laks før algene nådde frem dit. Nå vurderer selskapet å tømme anlegget Kalvhodet ved Selsøya, der algene er på vei.

– Kalvhodet ligger i banen til algene. Hvis det er trygt, flytter vi vekk fisken. Vi venter på resultat av vannprøver før vi tar avgjørelsen, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks.

Det er 350.000 laks i merdene ved Kalvhodet, verd 100 millioner kroner. Laksen kan dø både av stor konsentrasjon av alger, og av påkjenningen av middels konsentrasjon av alger og flyttingen.

– Det er stille før stormen. Det er alger overalt, men ikke alle steder på et problematisk høyt nivå. Det er store lokale variasjoner. Vi må vare vente og se. Det er meldt mer vind, og det kan være bra, sier Martinussen, som er lettet over at selskapet klarte å tømme Våtvika for laks før konsentrasjonen av alger ble for stor.

– Vi var ferdig å tømme Våtvika på morgenkvisten torsdag. Det er en lettelse og en viktig milepæl. Nå har vi gjort mye av det vi kan gjøre, sier Martinussen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.