Like før jul i fjor lå eksportprisen på norsk oppdrettslaks tett oppunder 80 kroner per kilo. Prisene holdt seg rekordsterke gjennom våren, men fra juli har de stupt.

Julemåneden har normalt vært svært lukrativ for oppdrettsaktørene, men ikke i år. Eksportprisen ligger nå bare så vidt over 50 kroner etter å ha vært nede på rundt 45 kroner sist uke.

Glad han er ute

Anders Pedersen (75) solgte i fjor Fjordlaks Aqua til et selskap eiet av Roger Hofseth og et japansk investeringsselskap. Etter 40 år som oppdretter ville han konsentrere seg om klippfisken.

– Jeg er glad jeg er ute av oppdrett. Prisene er på vei ned. Konsumet både i Norge og i flere andre land faller også. Vi er på vei inn i en negativ spiral som minner mye om det vi opplevde i oljebransjen; med kostnader som løper løpsk. Samtidig øker produksjonen i verden. I Chile øker produksjonen betydelig; i Australia også. I Norge kastes stadig nye utviklingskonsesjoner ut i hytt og vær. Nå er oppdrett på vei ut av fjordene og skal produseres offshore – det neste blir vel at store deler av den norske produksjonen flyttes utenlands nærmere markedene. Nei, jeg tror vi har hatt de beste dagene innen oppdrett. Tidene med superprofitt er over, sier Pedersen.

Nedgraderer

Kolbjørn Giskeødegård, sjømatanalytiker i Nordea, har vært tiltagende negativ til lakseaksjene på Oslo Børs. Torsdag nedgraderte han hele sjømatsektoren betydelig.

– Jeg er langt på vei enig med Pedersen, sier han.

– Om at gullalderen for norsk oppdrett er over?

–Jeg vet ikke om jeg vil uttrykke meg så sterkt. Men jeg vil si at den ekstraordinære situasjonen vi har hatt de siste to årene i laksemarkedet, den er over. Man øker ikke prisene i markedet med 50 prosent for deretter å tro at man kan komme ut med større mengder laks i markedet og beholde det samme prisnivået. Loven om tilbud og etterspørsel gjelder også i laksemarkedet, sier han.

Nordea Markets nedgraderer både Salmar, Bakkafrost og Grieg Seafood fra hold til salg.

Kursmålet for Lerøy Seafood Group reduseres samtidig fra 43 til 37 kroner, Marine Harvest fra 125 til 99 kroner og Norway Royal Salmon fra 150 til 120 kroner og anbefaler salg av alle tre.

Nordea mener volumveksten i laksemarkedet vil føre til at prisene vil falle de kommende årene.

– Men når det er sagt vil jeg likevel si at det langsiktige bildet fortsatt er bra på etterspørselssiden, mener Giskeødegård.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Gammeldags jul
Julen var bedre før. Det har den alltid vært.
01:23
Publisert: