– Vi ble begge enige om at vi har mer fornuftige ting å bruke tiden på enn dette, sier Anders Pedersen (74) når DN møter ham på kontoret hans på kaikanten i Steinvågen i Ålesund.

I fjor sommer solgte Pedersen Fjordlaks Aqua til et selskap eiet 50/50 av videreforedlingskonsernet Hofseth International og japanske Alliance Seafood. Prisen for selskapet, som driver oppdrett av regnbueørret med syv konsesjoner og en årlig produksjon på 12.000 tonn, var én milliard kroner.

25 millioner og en brønnbåt

Pedersen var da meget godt fornøyd med at det ble nettopp Hofseth som kjøpte oppdrettsselskapet ettersom Hofseth har en klar filosofi om å satse på videreforedling lokalt.

Men det tok ikke langt tid før de var dypt uenige og advokatene kom på banen.

– Det var noen skattegreier knyttet til biomassen og et par mindre ting. Det var vel i sum snakk om 20–25 millioner eller deromkring, og vi forsøkte å få en dialog for å fikse det. Men da var jo allerede kjøpesummen betalt og Pedersen ville ikke betale noe tilbake. Vi varslet dermed voldgift, forklarer Roger Hofseth (43).

– Så hadde vi samtidig inngått en avtale om å leie en brønnbåt av Pedersen som vi vel kan si at vi valgte å følge veldig slavisk.

Roger Hofseth mente han betalte 20–25 millioner for mye da hans Hofseth International kjøpte oppdrettsselskapet Fjordlaks Aqua for en milliard i fjor. Nå er partene vel forlikte.
Roger Hofseth mente han betalte 20–25 millioner for mye da hans Hofseth International kjøpte oppdrettsselskapet Fjordlaks Aqua for en milliard i fjor. Nå er partene vel forlikte. (Foto: Morten Hjertø)

– Ja vel?

– Ja, og da fikk vi en stevning med varsel om søksmål mot oss, sier Hofseth.

Gode busser

Da tingretten i Ålesund sist uke skulle behandle søksmålet, valgte partene å inngå forlik både knyttet til oppgjøret og brønnbåtavtalen.

– Forliket er hemmelig, så jeg kan ikke si noe om detaljene ut over at vi er vel forlikte, sier Roger Hofseth som legger til at han like før DN møter ham på slakteriet han leier av nettopp Pedersen i Steinvågen, har hatt en lang og hyggelig prat i Pedersens Mercedes.

– Så vi er absolutt gode busser igjen.

Heller ikke Anders Pedersen vil si noe om forliket.

– Men jeg kan bekrefte at det ikke er noe vondt blod mellom oss. Det ble litt gi og ta i retten, men vi ble raskt enige om at vi skulle legge dette bak oss.

– Men hva med brønnbåten? Eier dere den fortsatt?

– Jeg kan ikke si mer enn at brønnbåten inngår i forliket, sier Pedersen, hvoretter investeringsdirektør i Hofseth International, Trond Håkon Schaug-Pettersen, bekrefter det samme.

Det innebærer at Hofseth som en del av forliket nå har kjøpt brønnbåten fra Pedersen.(Vilkår)

Julelunsj-gjest Lilly Bendriss: Fredriksen er kongen!
Milliardær John Fredriksen arrangerte sitt årlige julebord på Theatercafeen med foretningsforbindelser og venner.
02:44
Publisert: