Planktonalgen chrysochromulina sprer ser nå fra Ofotfjorden i Nordland og Astafjorden i Sør-Troms. Åtte oppdrettsanlegg er så langt rammet, men det kan bli langt flere.

Flere av anleggene har store utfordringer med å få kvernet opp all den døde fisken – og slakterikapasiteten i området er sprengt.

Kan slakte 60 tonn i timen

Nå sendes slakteskipet «Norwegian Gannet» nordover for å hjelpe oppdretterne i området. Skipet har kapasitet til å slakte 60 tonn laks i timen ved merdkanten.

«Norwegian Gannet», som startet opp virksomheten ved årsskiftet, har skapt frykt for at slakteriarbeidsplasser langs kysten vil forsvinne. Fiskeriminister Harald T. Nesvik har gjennom en ny forskrift presisert at all fisk med sår og skader, såkalt produksjonsfisk, skal sorteres ut i Norge, noe som vil torpedere hele prosjektet. Sist uke fikk selskapet dispensasjon fra forskriften frem til neste sommer.

–Vi håper og tror at «Norwegian Gannet» kan gjøre en virkelig forskjell, melder Carl-Erik Arnesen i Hav Line i en pressemelding. Det er Hav Line som eier slakteskipet.

– Laksen har ingen steder å rømme. Når algene blomstrer opp går, det fort, og med tradisjonelle metoder er det en tidkrevende prosess. «Norwegian Gannet» kan komme seg raskt dit oppdretterne ser algene komme og få fisken ut på noen få timer. Håpet er at vi kan redde verdiene og få fisken til markedet i tide, skriver Arnesen i pressemeldingen.

Etter planen skulle skipet ligget ved kai i Hirtshals torsdag når Hav Lines mottaksanlegg og pakker offisielt skal åpnes.

– Vi skulle gjerne hatt skipet vårt i Hirtshals på åpningsdagen, men vi prioriterer nå i stedet å gjøre oss tilgjengelig for oppdrettere i Troms og Nordland, skriver Arnesen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.