Interessen for lakseproduksjon på land er brennhet med flere titall initiativer i inn- og utland. Utviklingen er primært drevet av mange år med høye laksepriser og skyhøy inntjening hos lakseoppdretterne. Produksjonskapasiteten i sjø er politisk regulert, og har de siste årene kun økt med få prosent, noe som har ført til svært høye priser på konsesjoner. På land er det ikke krav om betaling for tillatelser, og ny teknologiutvikling har bidratt til eksplosjonen av interesse.

Fredag ble det kjent at Nordic Aqua Partners (NAP) har hentet nesten 600 millioner kroner, og dermed har sikret finansiering til første trinn av sitt planlagte anlegg utenfor Shanghai. Selskapet noteres på Euronext Growth (tidligere Merkur Market) 1. desember. De blir dermed det fjerde landbaserte lakseselskapet børsnotert i Oslo. Fra før har vi både Andfjord Salmon, Atlantic Sapphire og Salmon Evolution.

Slakter som de skal – høye butikkpriser

NAP skal bygge anlegg, Andfjord Salmon og Salmon Evolution er i gang med byggingen, mens Atlantic Sapphire er det eneste selskapet som faktisk har fisk i tankene sine. Selskapet har et pilotanlegg i Danmark, og et kjempeanlegg i Florida, hvor de nå er i gang med slakting av den første fisken.

– Vi begynte å slakte i Florida pent og pyntelig i slutten av september. Vi slakter ukentlig, med gradvis økte volumer, sier Johan Andreassen til DN. Han er grunnlegger, konsernsjef og største eier i selskapet.

Selskapet har ikke offentliggjort rapport for tredje kvartal – de rapporterer foreløpig kun halvårstall – og Andreassen er vil ikke være presis på volum og priser.

– Vi har tidligere sagt at vi skal slakte rundt 1.000 tonn i fjerde kvartal, sier han.

Laksen deres selges nå i rundt 600 butikker over hele USA, til priser som ligger inntil det dobbelte av laks fra Norge eller Chile.

– Vi ser at det å kjøpe amerikanske produkter er viktig for mange grupper. I tillegg får vi naturligvis frem at dette er landbasert laks, sier Andreassen, som ikke vil avsløre hvilke priser de får for laksen.

Tror korona kan være «positivt» på sikt

Florida har vært hardt rammet av koronapandemien. Ifølge Worldometers oversikt har snart 1 million av delstatens 21,5 millioner innbyggere fått bekreftet viruset. Også Atlantic Sapphire er rammet.

– Mange hos oss har hatt det – både ansatte og leverandører. Heldigvis er ingen av oss blitt alvorlige syke, sier Andreassen, som selv har gått klar så langt.

I august meldte selskapet om forsinkelser i byggearbeidet, og kostnadsoverskridelser på 265 millioner kroner, blant annet grunnet utfordringer med reiserestriksjoner og karantene for bygningsarbeider og utenlandske eksperter. Siden da har selskapet også hentet rundt 900 millioner kroner i frisk egenkapital.

Lav aktivitet i restaurant- og hotellmarkedet har bidratt til at lakseprisen har vært lav i høst, ned mot 40 kroner kiloen. På lang sikt tror imidlertid Atlantic Sapphire-sjefen at koronapandemien kan bli en fordel for lakseprodusenter, særlig de på land.

– Pandemien vil føre til enorme endringer i markedet og konsummønster. Her i USA ser vi et stort til mer fokus på riktig ernæring og god helse. Folk merker seg at det er en sammenheng mellom generell helse og hvor syke en blir av viruset. Sjømatkonsumet generelt i USA er betydelig opp etter korona.

Atlantic Sapphire har lenge brukt beliggenhet i USA som et argument for at de vil få god inntjening. Nå mener Andreassen at det forsterkes.

– Å frakte laks med fly fra Norge til USA er i utgangspunktet hverken veldig bærekraftig eller billig. Nå er det blitt enda dyrere, og ligger rundt 20-25 kroner kiloen, litt avhengig av hvilke flyplasser og slikt.

Griegs Japan-prosjekt på vei

Bergen-milliarder Per Grieg jr. er hovedeier i børsnoterte Grieg Seafood. I tillegg kontrollerer Grieg japanske Proximar Seafood som vil produsere laks på land ved Fuji-fjellet.

DN skrev i oktober at de da regnet med en børsnotering i Oslo «i løpet av høsten». Nå er de ikke like sikre på at det faktisk skjer før nyttår.

– Vi arbeider med saken, og har stor tro på at vi skal få på plass finansiering. Det er en parallell prosess med egenkapital og bank, som naturligvis henger sammen, sier Grieg til DN.

– Men blir det før årsskiftet, som dere tidligere har signalisert?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Det er ikke så lenge til årsskiftet, og vi jobber med japanske banker. Det kan ta tid, men det kan også skje raskt.

Selskapet skal bygge et anlegg som i første fase får en produksjonskapasitet på 6.000 tonn. Grieg vil ikke opplyse hva det koster, men ut fra prising på tilsvarende anlegg ligger prisen trolig på nær en milliard kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjømatrushet til Børsen fortsetter: –Nå ser vi opp og frem, og forbereder oss på reisen videre dnPlus Bergen-milliardær Per Grieg jr. vil produsere laks på land i Japan, og ta selskapet på børs i Oslo Nye forsinkelser og kostnadsoverskridelser på 265 mill. for Atlantic Sapphire Fisken ble stresset av byggearbeider: Atlantic Sapphire må nødslakte 200.000 laks i Florida