Aksjekursen i Atlantic Sapphire åpnet ned rundt syv prosent fredag, etter publisering av rapport for første halvår.

– Atlantic Sapphire ser på muligheter for å finansiere sin langsiktige gjeld mer fordelaktig for fase 2 i USA. Dette inkluderer å erstatte den kortsiktige gjelden på 30 millioner dollar før forfall 30. november, enten gjennom lån, obligasjonslån eller andre typer av gjeld eller egenkapitaltransaksjoner, skriver selskapet i sin halvårsrapport fredag morgen.

- Vi ser på alle muligheter for å optimalisere finansieringen fremover, sier Karl Øystein Øyehaug til DN. Han er daglig leder i Atlantic Sapphire ASA, samt finanssjef i konsernet.

- Så du bekrefter at dere også vurderer en emisjon?

- Slik vil det alltid være for et selskap på børs. Atlantic Sapphire vil alltid ha finansieringsbehov, men som kommunisert er bankalternativet det vi ser på som mest attraktivt i denne fasen til selskapet, sier Øyehaug.

Fredag faller Atlantic Sapphire rundt fire prosent på Oslo Børs.

Kostnadsoverskridelser grunnet korona

Selskapet melder om kostnadsoverskridelser for investeringene i anlegget på rundt 3 dollar kiloen, til rundt 22 dollar kiloen. Med en kapasitet på 10.000 tonn blir det rundt 30 millioner dollar, eller 265 millioner kroner.

- Dette er hovedsakelig relatert til at USA er blitt truffet hardt av korona på byggefronten. Blant annet har vi har hatt utfordringer med å få inn en del utenlandske ansatte hos leverandører. Det har vært vanskelig. I tillegg er det perioder med korona-restriksjoner på arbeidsplassen, og en del arbeidskraft som ikke kan møte opp på jobb grunnet karantene, sier Øyehaug.

Han sier at det koster penger å holde byggeprosessen gående over lengre periode.

Fisk døde som følge av byggeaktivitet

I slutten av juli meldte selskapet om massedød og nødslakt av rundt 200.000 fisk.

Dødeligheten i en del av anlegget økte, og selskapet valgte derfor å nødslakte fisken. Teorien var at fisken hadde blitt stresset av byggearbeid i nabohallen.

I en analyse av hva som skjedde konkluderer selskapet med det samme som de initialt meldte.

– De første partiene med fisk hadde over tid blitt eksponert mot ulike bygge-relaterte stressfaktorer som hadde svekket fisken og økt risikoen, skriver de nå.

Den dagen det begynte å dø mange fisk var det høy støy som vibrasjoner som trigget det.

Hendelsen kostet selskapet rundt 5 millioner dollar, opplyses det.

Første slakt i september

Atlantic Sapphire har nå rundt 4 millioner fisk i anlegget i USA. Den første er klar for slakting i september, og de venter å slakte rundt 1.000 tonn i fjerde kvartal.

I anlegget i Danmark, som er langt mindre, er det ventet full produksjon i og slakting i fjerde kvartal. Der har de rundt 1 millioner fisk.

Selskapet hadde knapt omsetning i første halvår, og melder om et tap før skatt på 31,6 millioner dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.