Oppdrettsselskapet Bakkafrost, lokalisert på Færøyene og Skottland, og børsnotert i Oslo, fikk et operasjonelt driftsresultat på 71 millioner danske kroner i tredje kvartal 2021, mot 103 millioner danske kroner i samme periode året før.
Resultatene skuffet stort mot hva analytikerkorpset ventet på forhånd.
De ventet et operasjonelt driftsresultat på 296 millioner danske kroner, ifølge estimater innhentet av Infront, skriver TDN Direkt.
Det operasjonelle driftsresultatet sier noe om den rene driften av selskapet og tar ikke hensyn til hvor mye fisken i merdene har steget eller falt i verdi i løpet av kvartalet.
Resultat før skatt, der verdiendring av fisken på rundt 114 millioner kroner er inkludert, endte på 158 millioner danske kroner. I samme periode året før var resultat før skatt på 195 millioner danske kroner.
Aksjen faller kraftig
Ifølge toppsjef Regin Jacobsen hadde Bakkafrost i kvartalet betydelige utfordringer med fiskehelsen ved enkelte anlegg i Skottland. Det skal ha vært redusert gjellehelse. Mot slutten av kvartalet skal det plutselig ha dukket opp såkalte «hydrozoer», også kalt småmaneter, som førte til betydelig fiskedød.
Nå senker lakseselskapet sine slakteforventninger for året.
Tidligere har Bakkafrost guidet på 40.000 tonn ferdigslaktet laks fra Skottland. Dette tas nå ned til 30.000 tonn. Guidingen på Færøyene står seg.
Totalt betyr dette at Bakkafrost nå venter å slakte 96.000 tonn laks i 2021, mot tidligere forventning om 106.000 tonn.
Analytiker Knut-Ivar Bakken i Sparebank 1 Markets synes resultatene var svake. Siden Bakkafrost er verdsatt til en betydelig premium mot sammenlignbare selskaper, ventet Bakken at aksjen vil falle med mellom fem og ti prosent tirsdag.
Fasiten ble enda verre. Aksjen falt rundt 14 prosent tirsdag ettermiddag.
Et så stort kursfall har kun skjedd én gang de siste fem årene. Det var i slutten februar 2020 da aksjen falt 17,21 prosent.
Mer enn fem milliarder kroner skrelles av børsverdien til Bakkafrost tirsdag, som nå er priset til rundt 40 milliarder kroner.
Toppsjef Regin Jacobsen og hans mor Oddvør Jacobsen eier litt over 15 prosent av aksjene i Bakkafrost. Til sammen har mor og sønn Jacobsen et papirtap på rundt 900 millioner kroner tirsdag.
«Alt annet like ser vi noe lavere estimater fremover på grunn av skuffende volumguiding i Skottland og fordi selskapet understreker risikoen knyttet til biologiske eiendeler i Skottland i tredje kvartal også i årene som kommer», skriver Bakken i et notat.
Biologiske eiendeler er oppdrettssjargong for fisken.
«Game-changer»
Ifølge Regin Jacobsen har heller ikke driften på Færøyene vært normal. Selskapet fremskyndet slakting på et av sine anlegg for å synkronisere produksjonsplaner med nabolokaliteten. Dette ga høyere kostnader, lavere volumer og lavere prisoppnåelse i kvartalet.
Dette er en enkelthendelse, fastholder Jacobsen, som sier selskapet nå vil dra fordel av bedre kontroll og mer effektiv drift med synkroniserte anlegg.
Han beroliger aksjonærene.
Det jobbes med å beskytte gjellehelsen til fisken og allerede fra 2022 vil selskapet ha ytterligere ferskvannsbehandlingskapasitet tilgjengelig. Når selskapets nye klekkerier er ferdig og i gang med å produsere store smolt, vil dette være en «game-changer» for driften, ifølge Jacobsen.
– Forbedringene vil være gradvise, og det vil ta noen år å oppnå den transformasjonen vi planlegger for, sier han.
På kapitalmarkedsdagen i september kunngjorde Bakkafrost at det vil investere 6,2 milliarder danske kroner i årene 2022–2026 for å sikre bærekraftig vekst på Færøyene og i Skottland.
Produserer mindre fiskeolje
Bakkafrost har signert kontrakter som dekker rundt 34 prosent av selskapets volum for 2021. Kontraktene for 2022 forhandles i november og desember. Så langt har selskapet sikret 21 prosent av volumet på kontrakter.
Selskapets langsiktige strategi er å selge rundt 40 prosent av slaktevolumene knyttet VAP-produkter på kontrakter. VAP står for «value added products», og er enkelt og greit laks som selges fri for skinn og ben.
Ifølge TDN Direkt venter Bakkafrost en nedgang i produksjonsvolumene av fiskemel og fiskeolje neste år med i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.