Færøyske Bakkafrost har over lengre tid levert meget sterke resultater og har vokst til en bedrift med over én milliard kroner i driftsresultat.

Men pengemaskiner kan også skuffe. Bakkafrosts resultat for fjerde kvartal er helt knusende.

Markedet sender aksjen ned 9,4 prosent. Det er oppdrettselskapets største dagsfall på åtte år. 2,1 milliarder kroner av markedsverdien er forduftet.

Russisk hodepine

– Bakkafrost fjerde kvartal er en gedigen skuffelse, skriver sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets i en oppdatering tirsdag.

Selskapet leverte et operasjonelt driftsresultat på 231 millioner danske kroner i fjerde kvartal. På forhånd var det ventet et driftsresultat på 320 millioner kroner.

For å finne svaret må vi se til Russland.

Dette har skjedd:

Færøyene er ikke en del av EU. Dermed er de ikke en del av sanksjonene EU har mot Russland, men rammes heller ikke av russiske sanksjoner mot EU. I praksis har Færøyene, og da altså Bakkafrost, en eksklusiv tilgang til det russiske markedet fra Europa.

Men, i høst ble praksisen endret.

Tore Tønseth.
Tore Tønseth. (Foto: Anders Furuset)

– Med begrunnelse i hygienekontroll ble det midlertidig forbudt å sende biprodukter fra Bakkafrosts slakteri på Færøyene. Det som viste seg etter hvert i kvartalet, var at Bakkafrost i praksis ikke fikk sendt noe i det hele tatt inn til Russland. Noe som fikk betydelige konsekvenser, sier Tønseth til DN.

Ifølge ham har Bakkafrost typisk 20–30 prosent av volumene sine til Russland, og med en hyggelig premie sammenlignet med den norske laksen.

Leverte brev på søndag

Bakkafrosts konsernsjef Regin Jacobsen sier til TDN Direkt tirsdag at selskapet leverte det siste dokumentet Russland etterspør på søndag. Etter det selskapet vet er det nå kun saksbehandlingen i Russland som gjenstår før tilgangen til markedet blir gjenåpnet.

– Sånn jeg har forstått det fra russerne, så mener de at de har fått det de har behov for, sier Jacobsen til TDN Direkt.

Han sier det er vanskelig å si hvor lang tid russerne nå vil bruke på å behandle saken, og mener det vil avhenge av om russerne føler for å behandle selskapet bra eller ikke.

– Det kan gå fort. Men man har ikke samme rettssikkerhet for prosessen og tiden som blir brukt. Men jeg har ikke noen fornemmelse av at de ønsker å la det trekke ut, så jeg forventer at det vil gå relativt fort, sier Jacobsen til nyhetsbyrået.

Så mye falt eksporten

I fjerde kvartal falt Bakkafrost sin eksport til Øst-Europa til seks prosent, ned fra 32 prosent i tredje kvartal.

Selskapet ble også rammet av en del andre faktorer:

  • De oppnådde prisene falt i kvartalet. Det påvirket driftsresultatet.
  • Det var brudd i leveransen til andre såkalte «high end»-markeder fra den nye slaktefabrikken i Suduroy som følge av forsinkede utstedelser av lisenser til disse markedene.
  • Bakkafrost sin markedsstrategi for salg i 2018 var i stor grad å selge fersk hel laks i dette «high end»-markedet. Det gjorde at volumene til «value added»-segmentet var eksepsjonelt lave i 2018. Selskapet fikk ikke snudd seg om til å håndtere dette optimalt.

Pareto: Blant de beste marginene i bransjen

Tønseth i Sparebank 1 Markets tror at både estimater og aksjekurs vil falle betydelig etter kvartalsrapporten.

– Aksjemarkedets villighet til å sette en høy multippel på slik usikker inntjening er antagelig begrenset, sier han.

Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities sier til DN at Bakkafrost fortsatt leverer blant de beste marginene i bransjen, men at det ikke er noen tvil om at den svakere prisoppnåelse i fjerde kvartal påvirker inntjeningen negativt.

– Så lenge Russland er stengt for dem, vil nok prisoppnåelsen være dårligere enn vi har sett før, men selskapet virket positiv til å få begynne å eksportere til Russland igjen relativt snart, sier Kjølås Johannessen.

Pareto har en kjøpsanbefaling på Bakkafrost med et kursmål på 500 kroner som impliserer at meglerhuset tror aksjen skal opp rundt 17 prosent.

Sparebank 1 Markets har en nøytral anbefaling og et kursmål på 430 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

USAs president Donald Trump sier Japan har nominert ham til Nobels fredspris.
01:51
Publisert: