– Det er rikelig tilgang på fisk i markedet ut september i alle fall, sier Edvard Tanche-Bergh hos eksportøren Wannebo International i Kristiansand.

– Så mye tyder på at prisene vil holde seg moderate fremover. Men markedet er samtidig veldig labilt, det kan svinge fem kroner per kilo på veldig kort tid, legger han til.

Edvard Tanche-Bergh hos Wannebo International mener det vil være mye fisk og ditto moderate laksepriser minst ut september.
Edvard Tanche-Bergh hos Wannebo International mener det vil være mye fisk og ditto moderate laksepriser minst ut september. (Foto: Tomm W. Christiansen)

Taper penger?

– Når vi nå ser priser rundt 40 kroner, er det kort vei til produksjonskost. Den ligger fra 35 kroner og oppover. Noen av oppdretterne taper nok penger med dagens laksepris, tror Tanche-Bergh.

Salgs- og markedsdirektør Stein Martinsen hos børsnoterte Norway Royal Salmon sier det ikke er tvil om at prisene er lavere enn det som har vært normalen de siste par årene.

– Det skyldes nok blant annet at det er slaktet litt for mye fisk mens det har vært ferietid i Europa og aktørene der har gått for halv maskin. Men jeg tror det vi nå ser er en kortsiktig svingning, noe som ikke er uvanlig på denne tiden av året. De store aktørene i Europa kjøper nå mye og fremtidsprisene er gode, sier han.

Fremtidsprisene på laksebørsen Fishpool ligger på 56–57 kroner for resten av året og over 60 kroner tidlig neste år.

Børsfall

Børskursen for de fleste oppdrettsselskapene falt mandag med tungvekterne Mowi i spissen (godt over tre prosent ned), Salmar (over to prosent) og Lerøy ned vel halvannen prosent. Den eneste lakseoppdretteren med kursoppgang mandag var Norway Royal Salmon.

Sjømatindeksen falt samlet med nær to prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.