Tirsdag ettermiddag samlet næringslivstopper, haventusiaster, arkitekter og helt vanlige folk seg inne på Akerkvartalet på Fornebu. Der viste Aker frem skyskraperen som det håper blir et signalbygg på Fornebu og «Verdenshavenes hovedkvarter».

Bygningen som har fått navnet «Det store blå» skal - hvis det blir godkjent - bygges i regi av det Aker-eide FP Eiendom. Det skal være 200 meter høyt med rundt 60 etasjer og blir dermed 80 meter høyere enn Oslo Plaza. Planen er at skyskraperen skal være hovedkvarter for Rev Ocean, Kjell Inge Røkkes nye havforskningsselskap.

Modellen av skyskraperen ble i all hemmelighet fraktet fra Kina til Norge før helgen, og ble montert på Fornebu søndag.

Statsminister Erna Solberg var til stede på Fornebu tirsdag. Hun hyllet Kjell Inge Røkke, mens havforskningsinstituttets direktør Sissel Rogne kalte ham en filantrop og ordføreren lovet god debatt rundt skyskraperens plass i kommunen.

Selv var Kjell Inge Røkke i 60-årslag denne tirsdagen, ifølge statsministeren.

Røkke-ros

– Det er flott at han bruker en stor del av hans personlige formue til faktisk å levere noe igjen til Norge. Ikke bare i form av arbeidsplasser av den typen han har gjort over mange år, men faktisk også i form av et engasjement for bærekraftig hav. Dette er forskning og utvikling som skal brukes på tiltak som ikke er næringsorienterte direkte, men som indirekte betyr mye for den næringen han selv har jobbet med, sa Erna Solberg.

– Er det litt paradoksalt at han er den personen som har tjent mest på å pumpe olje og gass opp av havet og så skal han samtidig redde det?

– Nei, det er ikke paradoksalt. Det finnes mange mennesker som har tjent mye penger i verden som også leverer mye tilbake. Når man tjener såpass mye og har så stor formue så er det også ofte slik at det å kunne gi noe tilbake til samfunnet er viktig.

Solberg: «Grønt må lønne seg»

Tanken bak havsenteret er å etablere et samlepunkt for de beste kompetanse- og kunnskapsmiljøene i verden for rett og slett å redde livet i havet. Det er selskapet Rev Ocean som står bak prosjektet, der Kjell Inge Røkke står bak og Nina Jensen er daglig leder. Selskapet skal også lage forskningsskipet «Rev», som skal samle data om havet – og brukes til private formål.

– Verdenshavene er under sterkt press. Hvis vi skal ha vekst i havøkonomien må vi kunne høste disse ressursene på en bærekraftig måte. Det er mange havinitiativ, men de er stykket og delt. Havet trenger helhetlig forvaltning, sa Solberg.

Hun la også vekt på at det må legges til rette for at klimasatsning skal lønne seg.

– Grønne løsninger skal ikke skal gi røde tall, for da blir de ikke bærekraftige over tid. Det må faktisk være en bunnlinje å leve av også, sa hun.

Godkjennelse gjenstår

Nå gjenstår det å få godkjennelse fra kommunen før Rev Ocean kan sette i gang arbeidet med skyskraperen. Ifølge ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum kommune slår planen fast at det er rom for et signalbygg på Fornebu, men hun sier at saken må opp til behandling og forventer at debatten i kommunen vil gå høyt. På Fornebu er det nemlig en rekke leilighetskomplekser, og skyskraperen vil, om den blir oppført etter planen, bli Norges høyeste bygg.

Styreleder i Fornebulandet Vel, Sigmund Olav Lie, sier til DN at de har fått presentert planene om signalbygget på Fornebu, men at styret ikke har diskutert i detalj selve prosjektet.

– Vi har ikke tatt noe konkret standpunkt i den ene eller andre retningen. Så klart er det et prosjekt som vil være kontroversielt og noe vi åpenbart vil sette oss inn i. Det er høyder som ikke er sett før i Norge. Det er et viktig aspekt i en sånn sammenheng, sier Lie.

Nestleder i Foreningen for Fornebo vel, Anne Greve, er kritisk til «et høyhus à la Trump-tårnet»:

– Vi er i harnisk over disse planene. Hele området Lagåsen blir liggende i skyggen av denne skyskraperen, sier hun til NRK.

Krevende, kreativ og kravstor

– Hvorfor i alle dager skal vi tillate at et sånt senter havner et annet sted enn i Norge, spurte Nina Jensen.

Hun har jobbet tett med Kjell Inge Røkke siden hun i fjor ble hentet fra WWF Verdens naturfond for å lede olje- og fiskemilliardærens Rev Ocean.

– Han er brennende engasjert for havet, sier Jensen, som forteller at Røkke har vært dypt involvert i prosjektet.

– Det er der han startet sin karriere og bygget sin formue, og han er dypt bekymret for det han ser skjer med havet. Derfor har han lyst til å gå i gang med denne redningsaksjonen hvor vi nå både bygger verdens største og mest avanserte forsknings- og ekspedisjonsskip og har planer om å bygge verdenshavenes hovedkontor, sa hun.

– Hvordan er det egentlig å jobbe med Røkke?

– Det er helt suverent for å være ærlig. Mye bedre enn jeg hadde fryktet, eller, ventet. Han er en utrolig inspirerende fyr, veldig kreativ, god å prate med og ikke minst interessert i å få fortgang i resultater.

– Krevende?

Krevende, kravstor og med høye ambisjoner om å få til resultater, og det er jeg også, så her er vi like, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå satser noen på dette området
På tomten 100 meter fra verdens mest alvorlige atomkraftverkulykke
01:16
Publisert: