Høyesterett har avvist anken fra lakselusforsker Baard Johannessen (53). Det betyr at lagmannsrettens dom blir stående. Kampen for å få beholde et patent Johannessen i sin tid fikk for behandling mot lakselus med den såkalte kombinasjonsmetoden er tapt. 

Baard Johannessen sier til DN at han er dypt skuffet over at den langvarige striden nå er endelig avgjort i hans disfavør. Oppdrettskonsernet SinkabergHansen vant. 

– Jeg er skikkelig lei meg og forbannet for at den innsatsen og kunnskapen jeg brakte til torgs, og som utvilsomt har spart oppdrettsnæringen for milliarder, ender med at jeg blir behandlet på denne måten, sier han.

Johannessen mener denne saken vil vekke oppsikt internasjonalt.

– For konsekvensen kan bli at heller ikke andre metoder for kombinasjonsbruk av legemidler som har mistet sin virkning, blir mulig å patentere. Det er helt i utakt med europeisk patentrett. Og dette er et skudd for baugen for forskning og innovasjon her i landet, mener han.

Johannessen legger til at han fortsatt har patent for kombinasjonsmetoden i land som Skottland, USA, Canada, Australia og en rekke andre europeiske land. 

30 millioner

Når Johannessen nå skal gjøre opp regnskap etter striden mot oppdretterne, er sluttsummen på over 30 millioner kroner.

– Jeg har personlige tap knyttet til forskning, patentkostnader og egne advokatutgifter på omtrent 20 millioner kroner. I tillegg kommer omtrent ti millioner kroner jeg er dømt til å betale for dekning av motpartens saksomkostninger. Men jeg er i live og har fortsatt til salt i maten, sier han.

Det kan han takke suksessen med importen av små høyttalere av merket Music Angels for. Han har de senere årene trolig tjent i overkant av 50 millioner kroner på dem.

– Hva kommer du til å gjøre nå?

– Jeg drar til varmere strøk for å arbeide videre med mitt store prosjekt med å gi leselys til skolebarn i Rwanda, sier han.

Gir blanke

Music Angel Foundations deler ut lys og batterier til skolebarn. Samtidig blir det installert ladere basert på solcellepaneler på skolene slik at barna får ladet batteriene i skoletiden.

– Fra nå av skal jeg gi jevnt blanke i den norske oppdrettsnæringen. Punktum. Den kan få seile sin egen sjø, sier han.

Finn Sinkaberg, administrerende direktør i familiekonsernet SinkabergHansen, er godt fornøyd.

–Det har vært en lang vei å gå og vi er veldig glade for at dette nå er over, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nordmenns vinvaner i endring: Slik handler vi på polet
Lettere og lysere og ikke bare til mat.
00:54
Publisert: