Lakseprisene i andre kvartal har vært de svakeste i et andre kvartal siden 2016, men en svak krone har vært en god støtpute for norske oppdrettere. De børsnoterte oppdrettsselskapene har likevel ikke sluppet unna koronanedturen, og har falt mer enn børsen for øvrig.

Nå satser industrikonglomeratet Ferd, som eies av milliardær Johan H. Andresen og hans barn Katharina G. Andresen og Alexandra G. Andresen, på en opptur for laksen. De siste par ukene har Ferd lastet opp med aksjer i sjømatselskapene Lerøy og Grieg Seafood, viser ferske aksjonærlister.

Aksjene i de to selskapene er i dag verdt i overkant av 400 millioner kroner og utgjør en stor del av Ferds portefølje på Oslo Børs.

Syvende største aksjonær

De siste to ukene har Ferd kjøpt aksjer for rundt 70 millioner kroner i Lerøy Seafood. Ferd har lenge vært en større eier i Lerøy, og er nå selskapets syvende største aksjonær.

Aksjekjøpene i Grieg Seafood beløper seg til rundt 30–40 millioner kroner i samme periode og gjør at Ferd seiler opp blant de 30 største aksjonærene.

Totalt har Ferd dermed investert rundt 100–110 millioner kroner i de to oppdrettsselskapene over siste par ukene, ifølge DNs beregninger.

Ferd satser mer på sjømat. Til venstre er konsernsjef i Ferd, Morten Borge, og til høyre er Johan H. Andresen, som eier Ferd sammen med sine to døtre Katharina G. Andresen og Alexandra G. Andresen.
Ferd satser mer på sjømat. Til venstre er konsernsjef i Ferd, Morten Borge, og til høyre er Johan H. Andresen, som eier Ferd sammen med sine to døtre Katharina G. Andresen og Alexandra G. Andresen. (Foto: Mikaela Berg)

Ferd-sjef Morten Borge ønsker ikke å kommentere saken. I et intervju med DN tidligere i år trakk Borge frem sjømat som et langsiktig interessant område, og et av fem hovedområder de leter i når de står opp om morgenen.

Analytiker anbefaler kjøp

Analytiker Christopher Robin Vinter i Sparebank 1 Markets mener dette er et gunstig tidspunkt å investere i lakseaksjer på.

Han har en kjøpsanbefaling på samtlige lakseaksjer på Oslo Børs.

– Det er ikke noen aksjer vi ikke tror kommer til å gjøre det bedre. Hvis vårt syn slår til vil alle lakseaksjer stå høyere i januar/februar, sier han.

Analytikeren mener andre kvartal ikke blir et veldig sterkt kvartal som følge av koronaviruset, og venter snittpriser på 57 kroner kiloen.

– Da tjener de gode penger. Forventningene ligger på at dette blir et helt ok kvartal, sier han.

Han synes ikke det er priset stor oppgang i lakseprisen inn i aksjekursene. I dag står prisen i 45 kroner kiloen. I 2021 tror meglerhuset på en laksepris på 63 kroner kiloen.

– Vi tror det kan komme enkeltuker i løpet av september hvor lakseprisen kan nærme seg 30-tallet, men tror at vi snart nærmer oss bunnivået, sier han.

To favoritter

Vinter i Sparebank 1 Markets trekker frem to selskaper de har et særlig godt øye til: Salmar og Grieg Seafood.

– Salmar er kvalitetsoppdretter som har drevet lønnsomt over lang tid. De kommer til å gjøre det bra i de fleste markedsforhold. De har lave kostnader og lav operasjonell risiko, og tjener penger når andre sliter. Du får høy lakseeksponering og også eksponering mot svak krone, sier han.

– Grieg Seafood er en aksje som er sensitiv mot pris, sier Vinter.

Analytikeren forklarer at Grieg i Canada og Shetland har hatt utfordringer med høye kostnader som følge av biologiske utfordringer.

– De skal til å snu driften i Canada og Shetland og slik vi ser det priser ikke markedet inn at de klarer det. Vi priser inn at de klarer å få til en operasjonell forbedring og tror på en reprising av aksjen hvis de klarer det, sier han.

Grieg Seafood har falt 24 prosent på børs i år. Salmar er en av sjømataksjene som har klart seg best og har steget rundt fire prosent i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.