En iskald kuling og store bølger skyller inn over stranden i Hanstholm på den danske nordvestkysten. Men inne i produksjonsanlegget til Sashimi Royal, som norske Nordic Aquafarms eier 62,5 prosent av, stiger temperaturen.

For nå gjøres det klart for slakting av den første fisken. Det er en fiskeart lite kjent på norske middagsbord, nemlig yellowtail kingfish, også kjent fra sushirestaurantene som hiramasa.

Ekstrem vekst

– Se på den fisken! Er den ikke vakker?

Sashimi Royal har solgt all produksjon av kingfish (bildet) allerede før den første fisken er slaktet.
Sashimi Royal har solgt all produksjon av kingfish (bildet) allerede før den første fisken er slaktet. (Foto: Tomm Wilgaard Christiansen)

Erik Heim (50), initiativtager til Nordic Aquafarms og styreleder i Sashimi Royal, viser entusiastisk DN den gigantiske betongtanken der 130.000 fisk svømmer rundt.

Det landbaserte oppdrettseventyret i den lille kystbyen Hanstholm har så langt kostet nær 120 millioner norske kroner hvorav snaut halvparten er støtte fra EU og danske myndigheter. Nå er det like før de første inntektene kommer.

– Det er en fantastisk fisk. Den vokser fra egg til fire kilo på 14 måneder. Det er dobbelt så raskt som oppdrettslaks. Og kiloprisen ligger på over 100 norske kroner, forklarer daglig leder Claus Rom.

Sashimi Royal oppdretter kingfish på land i Danmark
00:49
Publisert:

– Dette er virkelig et pilotprosjekt. Ingen har gjort dette før. Denne fisken trenger en vanntemperatur på rundt 22 grader, og produseres jo i sjøanlegg i Australia og Chile. Det vi visste da vi startet opp, hadde vi bare fra teorier. Resten har vi måttet lære. Og det er enorme forskjeller mellom oppdrett av kingfish og laks, sier han.

Alt er solgt

Når anlegget kommer i full produksjon ved utgangen av 2018, skal det slaktes 100 tonn kingfish i måneden fra det landbaserte anlegget, som bruker resirkuleringsteknologi der vannet renses og gjenbrukes mens avfallet blir til biogass.

– Interessen, særlig fra japanske topprestauranter i Europa, er enorm. Kingfish brukes mye i sushi og sashimi. Det er et voksende nisjemarked med betydelig import til Europa fra særlig Australia og Japan, men med produksjon her slipper vi jo både kostbar transport og EU-toll. Dessuten kan vi skilte med bærekraftig produksjon på land, uten sykdommer, parasitter eller medisinbruk, forklarer Claus Rom.

Nå har Sashimi Royal inngått en langsiktig distribusjonsavtale med Hirtshals-baserte Nordic Seafood som eies av den japanske giganten Nissui.

– De vil de kommende årene ta unna all fisk vi produserer, sier han.

Det kan bety nye investeringer i Hanstholm. For det er nok plass på tomten der til å tredoble produksjonen til 4800 tonn i året.

Samme anlegg i Fredrikstad

Erik Heim forklarer at Nordic Aquafarms har vært med som storaksjonær siden starten i Hanstholm.

Styreleder Erik Heim (til venstre) og direktør Claus Rom i Sashimi Royal i Hanstholm.
Styreleder Erik Heim (til venstre) og direktør Claus Rom i Sashimi Royal i Hanstholm. (Foto: Tomm Wilgaard Christiansen)

– Vi gikk inn i dette fordi det var et spennende prosjekt og fordi støtteordningene er betydelig romsligere her enn i Norge. I tillegg ser vi betydelige synergier med anlegget for oppdrett av laks på land vi nå bygger i Fredrikstad. Vi starter produksjonen mot slutten av året og skal bruke samme type design og teknologi.

– Kan oppdrett av kingfish bli et nytt eventyr på linje med lakseoppdrett?

– Dette er en nisjemarked som vi tror vil vokse betydelig i årene som kommer, men det blir nok likevel ganske marginalt sammenlignet med oppdrett av atlantisk laks. Så det er laks vi satser på både i Fredrikstad og i USA. Men hvem vet; det kan godt være vi ser nærmere på oppdrett av flere arter etter hvert, sier Heim.(Vilkår)

-De er vår tids veversker
Forfatter og økonom Kathrine Aspaas tror Industri 4.0 endrer mye til det bedre. Men en yrkesgruppe tror hun forsvinner
01:10
Publisert: