Fiskeridirektoratet melder at det har mottatt 15 tips om fangst av rømt oppdrettslaks i området rundt Frøya, Hitra og Smøla samt i området rundt Vinjefjorden på Nordmøre. 140 oppdrettslaks er så langt fisket opp.

–Vi ser svært alvorlig på omfanget, sier Ruth Lillian Kjæmpenes, seksjonssjef i Fiskeridirektoratet Region Midt.

Stor rømming

Kjæmpenes sier det er fisket betydelige mengder fisk på flere steder som ligger til dels ganske langt fra hverandre.

–Det er også spredning i vekt mellom fiskene, noe som kan indikere at vi snakker om flere rømmingshendelser. Er kilden kun en hendelse, snakker vi trolig om en stor rømming, sier hun.

–Vet dere noe om hvor fisken har rømt fra?

–Nei, men vi er i full sving nå med hjelp fra blant andre Norsk institutt for naturforskning som mottar og analyserer skjellprøver av fisken. Vi utreder nå mulighetene for sporing sammen med Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet har engasjert Ferskvannsbiologen AS for å gjennomføre overvåking etter rømt oppdrettsfisk. I tillegg har fylkesmannen gitt lokale fiskere tillatelse til å fiske med garn i de aktuelle områdene, sier hun.

Får ikke sove

–Utfordringen er selvfølgelig å spisse opplysningene vi får best mulig å håp om å kunne dokumentere hvor fisken kommer fra. Vi har rundt 40 oppdrettslokaliteter i dette området som alle er blitt kontaktet. Vi har et godt samarbeid med oppdretterne som i likhet med oss er veldig opptatt av å finne kilden. Dette er jo en stor belastning også for dem å vite at det er mye fisk på rømmen. Faktisk får vi melding om at det er oppdrettere som ikke får sove om natten på grunn av dette, sier hun.

–Er det utlovet noen dusør for rømt oppdrettslaks?

–Nei. Når det er kjent kilde, er det vanlig at oppdretteren som har hatt rømming utlover en dusør, men i dette tilfellet har vi altså ingen kjent kilde.

–Har det vært uvær i området som kan forklare rømming?

–Jo, det har vært noe uvær, men det er ikke alltid rømmingshendelser henger sammen med dårlig vær. De kan like godt skyldes arbeidsoperasjoner i anleggene, sier Kjæmpenes som ikke tør spå hvor mye fisk som kan være på rømmen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Derfor tror Nordea-strategen at børsen kan være enda høyere ved nyttår
Sigrid Wilter Slørstad er strateg i Nordea Wealth Management.
01:13
Publisert: