Lakseoppdretteren Grieg Seafood fikk et driftsresultat, før justering av verdien på fisken i merdene, på tre millioner kroner. På forhånd var dette driftsresultatet ventet å ligge på 39 millioner kroner, ifølge estimater innhentet for TDN Direkt.

Det er også en markant nedgang fra samme periode i fjor hvor driftsresultatet var på 302 millioner kroner.

Aksjekursen faller rundt fire prosent tirsdag formiddag.

Tar ned guiding

Det legges ikke skjul på at selskapet og bransjen er påvirket av koronaviruset.

«Eskaleringen av pandemien, og tiltakene som er iverksatt av myndigheter rundt om i verden for å adressere situasjonen, har ført til usikkerhet for produsenter, foredlere og konsumenter. Likevel, til tross for de utfordrende omstendighetene, forble etterspørselen for atlantisk laks sterk og Grieg Seafood har vært i stand til å opprettholde effektiv drift gjennom kvartalet», heter det i en melding fra selskapet.

Driftsresultatet per kilo endte på 0,12 kroner, ned fra 13,86 kroner i fjor.

Selskapet tar nå også ned guidingen for slaktevolum i 2020 til 95.000 tonn, fra tidligere 100.000 tonn. Det skyldes redusert vekst i Finnmark da temperaturen i vannet i vinter og vår var lavere enn det pleier å være, i tillegg til markedsendringer. Noe av slaktingen er utsatt til 2021.

Lave priser

Laksesektoren har vært preget av lave priser i andre kvartal. Toppsjef i Grieg, Andreas Kvame, sier i rapporten at de lave prisene også fortsatte inn i tredje kvartal. Økt volum av slaktet laks som ikke er blitt tatt unna av et viruspreget marked er årsaken, ifølge Kvame.

Under kvartalspresentasjonen sier han at man må mange år tilbake for å finne lignende svake priser, spesielt i USA, men også til dels i Storbritannia, skriver TDN Direkt.

– Prisene på fisk fra Skottland har vært betydelig lavere enn de norske prisene. Det har gjort at vi har sett på slakteprofilen vår, og vi holdt igjen litt da prisene i kvartalet var på det verste, men stort sett har vi beholdt de opprinnelige planene våre. Vi har rom for manøvrere mtb innenfor de forskjellige regionene, sier Kvame.

Få av de børsnoterte oppdrettsselskapene har sluppet unna en hard nedtur for aksjekursene i år. Grieg Seafood-aksjen har falt 23 prosent i år.

Analytiker Christopher Robin Vinter i Sparebank 1 Markets har en kjøpsanbefaling på alle norske oppdrettsaksjer på Oslo Børs - også Grieg Seafood. Mandag sa han til DN at de venter snittpriser på 57 kroner kiloen i andre kvartal, men at de venter en laksepris på 63 kroner kiloen i 2021 og oppgang i aksjekurser.

Analytikeren trakk blant annet frem Grieg Seafood som en av sine favoritter.

– Grieg Seafood er en aksje som er sensitiv mot pris, sa han.

Har hatt utfordringer i utlandet

Grieg har oppdrettsanlegg i Finnmark og Rogaland i Norge, samt anlegg i Canada og på Shetland i Storbritannia. I Canada og Shetland har selskapet hatt høye kostnader som følge av biologiske utfordringer som lus og algeoppblomstring.

Da selskapet la frem tall for første kvartal så det en positiv utvikling på kostnadssiden i disse to områdene.

Nå skriver Grieg at kostnadene forble høye på Shetland i kvartalet, på grunn av få synergier mellom driften på Shetlandsøyene og Skye i Skottland.

I regionen British Columbia i Canada har biologien, eller tilstanden på laksen om du vil, bedret seg, kostnadene er lavere og konkurransekraften bedret seg.

Vinter i Sparebank 1 Markets trodde i forkant av andrekvartalsrapporteringen på bedre drift i Canada og Shetland.

– De skal til å snu driften i Canada og Shetland og slik vi ser det priser ikke markedet inn at de klarer det. Vi priser inn at de klarer å få til en operasjonell forbedring og tror på en reprising av aksjen hvis de klarer det, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.