Salmar-arving Gustav M. Witzøe (25) er den personen i Norge med størst skattelignet formue. Salmar har i likhet med de andre oppdrettsselskapene på Oslo Børs hatt enorm medvind hittil i år. Stigende laksepriser har bidratt til at Salmar-aksjen har nær doblet seg fra slutten av januar og frem til i dag.

Mandag satte imidlertid regjeringen en brå stopper for festen ved å kunngjøre at den vurderer å innføre en ekstraskatt for oppdrettsnæringen. Sjømatindeksen på Oslo Børs er rundt klokken 12.30 ned fem prosent. Salmar-aksjen leder nedgangen med et dypdykk på 8,8 prosent.

Kursfallet betyr at Salmar-aksjene til Gustav M. Witzøe er blitt over 1,9 milliarder kroner mindre verdt så langt i mandagens handel. Denne beregningen tar hensyn til at Witzøe eier rundt 88 prosent av Witzøe-familiens investeringsselskap Kverva as, som igjen eier 53,4 prosent av Salmar.

Eier aksjer for 19,8 milliarder

Totalt har Salmars markedsverdi falt med drøyt fire milliarder kroner mandag formiddag.

Den 25 år gamle Salmar-arvingen Gustav M. Witzøe hadde en skattelignet formue på over 11,1 milliarder kroner i 2016. Til tross for mandagens kraftige kursfall, har Salmar-aksjene Witzøe eier fortsatt en markedsverdi på rundt 19,5 milliarder kroner.

I midten av februar fikk Salmar-arvingen utbetalt rundt én milliard kroner i utbytte fra Salmar.

Stortap for Fredriksen

Også Marine Harvest-aksjen faller tungt mandag formiddag og er rundt klokken 12 ned 4,7 prosent. I markedsverdi utgjør dette et fall på 4,1 milliarder kroner.

Milliardæren John Fredriksen eier drøyt 16 prosent av aksjene i Marine Harvest. Så langt i mandagens børshandel har disse aksjene blitt rundt 670 millioner kroner mindre verdt.

Regjeringen meldte mandag at den vil utrede muligheten for å innføre en grunnrenteskatt for havbruket, lignende ordningen som finnes for oljeutvinning og vannkraft.

Det er foreløpig ikke indikert noe rundt hvilken skattesats det kan bli snakk om. (Vilkår)

Vet du hvem Norges rikeste arvinger er?
Hvordan er det å arve milliarder? Les intervjuet med arvingene i lenken under.
03:58
Publisert: