I fjor kunne DN fortelle at en omorganisering av Witzøe-familieselskapet Kverva hadde krympet Gustav Magnar Witzøes skatt med 84 millioner kroner til 53 millioner kroner. Nå viser ferske ligningstall at besparelsen fortsatt gjør seg gjeldende på skatteoppgjøret for 2018.

Gustav Magnar Witzøe er sønn av Gustav Witzøe (66) som har bygget opp det som omtales som et lakseimperium etter at han kjøpte et konkursbo i laksenæringen tidlig på 90-tallet. Mesteparten av familieformuen er knyttet til det børsnoterte lakseselskapet Salmar.

Salmar har en markedsverdi på 49 milliarder kroner og Kverva Industrier eier 52,5 prosent av dette. Majoriteten av eierskapet ble overført til sønnen i 2006. Først noen år senere ble sønnens formue synlig i de offentlige ligningslistene, ettersom Skatteetaten kun inkluderer personer over myndighetsalder.

I 2016-ligningen var Gustav Magnar Witzøes formue oppgitt til mer enn 11 milliarder kroner. Med en skattelignet inntekt på 147 millioner kroner, endte skatteregningen på nærmere 137 millioner kroner det året.

Omorganisering ga reduksjon

Etter en omorganisering av familiens selskaper som medfører at det brukes lavere verdier enn de rent ligningsmessige verdiene, krympet den skattemessige formuen med nærmere 90 prosent til 1,1 milliarder kroner i 2017. Nå viser ligningstallene at Gustav Magnar Witzøes skattelignede formue i 2018 krympet ytterligere til 1,0 milliarder kroner.

Skatteregningen økte imidlertid noe, til 54,6 millioner kroner, etter at ligningsinntekten steg til 150 millioner kroner. Dermed har Witzøe samlet redusert skatten med 166 millioner kroner de to siste årene, sammenlignet med det han betalte i 2016.

Våren 2019 sto Witzøe frem i en lengre artikkel i D2. Der kom det frem at han tar en pause fra opplæringen i familiebedriften for å satse på en internasjonal modellkarriere. Han lettet også litt på sløret rundt milliardarven.

– Pappa har vel uttalt at han angret på at han overførte aksjene til meg i så ung alder. På grunn av avisoverskriftene. Men et stort ansvar? Det kan jeg kjenne på. Heldigvis har vi så flinke folk rundt oss. Folk jeg stoler på, sa Witzøe da.

Solid i Salmar

Det børsnoterte laksekonsernet Salmar sørger fortsatt for at Witzøe har solide inntekter. Selskapets aksjekurs har steget kraftig de siste årene. Samtidig har Salmar utbetalt store utbytter til aksjonærene, senest 23 krone per aksje i juni i år.

Med sine 59.436.137 aksjer fikk Kverva Industrier, der 26-åringen indirekte er soleklart største aksjonær, mer enn 1,35 milliarder kroner inn på konto. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.