Fiskeriminister Harald T. Nesvik begjærer nå ny behandling i retten, to måneder etter at Bergen tingrett ga Hav Line rett til å slakte og frakte oppdrettsfisk til Hirtshals i Danmark om bord i slakteskipet Norwegian Gannet. Samtidig har Nærings- og fiskeridepartementet foreslått en forskriftsendring som betyr kroken på døren for selskapet.

– Veldig arrogant. Staten anker først etter åtte uker, lager en ny forskriftsendring mot båten og skriver til retten at det ikke trengs forhandlinger før i april fordi forskriftsendringen likevel vil stoppe oss. Det er jo rått, mener administrerende direktør Carl-Erik Arnesen i Hav Line.

– Har investert et milliardbeløp

Formelt står striden om to-tre prosent av oppdrettslaksen; den såkalte produksjonsfisken med skader og sår. Fiskeriministeren krever av hensyn til omdømmet til norsk laks i utlandet at denne fisken skal sorteres og håndteres i Norge. Mattilsynet ser ingen problemer, og Hav Line har tilbudt seg å ta denne fisken med tilbake til Norge etter sortering i Danmark, uten å få gehør for en slik løsning.

Men under denne konflikten ligger en maktkamp om slakting og foredlingen av norsk oppdrettsfisk. Dersom flere enn Hav Line skulle satse på tilsvarende slakteskip, frykter bransjen at det vil kunne få store konsekvenser for norske brønnbåt- og slakteriarbeidsplasser på land.

Arnesen i Hav Line sier selskapet over lang tid har jobbet med å komme i dialog med Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) og vært kompromissvillig. Han understreker at Norwegian Gannet er en miljø- og klimainnovasjon som hever kvaliteten, dyrevelferden og effektiviteten og dermed svarer på bestillingen fra nettopp politikerne og byråkratiet.

– Vi har investert et milliardbeløp fordi faginstansene og den forrige fiskeriministeren har gitt grønt lys og støttet prosjektet. Men NFD har ikke engang ønsket å møte oss. Departementet kan ikke gripe inn i en allerede lovlig etablert virksomhet, uansett hvor mye de forsøker å endre spillereglene underveis. Prosjektet er utsatt for omfattende skremselspropaganda, sier Arnesen.

Bør ikke være overraskende

Fiskeriminister Harald T. Nesvik sier i en kommentar at det ikke bør være særlig overraskende at staten har bedt om et nytt rettsmøte i denne saken.

– Staten ble ikke hørt i saken og kjennelsen bærer preg av det, sier han.

– At Hav Line har på plass godkjennelser etter hygieneregelverket er en ting. Fiskekvalitetsregelverket er noe annet. Dette handler om at Hav Line, som alle andre aktører, må forholde seg til gjeldende regelverk knyttet til sortering og feilretting av produksjonsfisk før fisken tas ut av Norge, sier Nesvik.

Hav Line mener et slikt krav vil ødelegge økonomien i hele prosjektet.

DNs børskommentator knuste Trøim og Sissener i vinveddemål – og fikk en kashmir-genser i forsinkelsesrente fra Sissener
Slik bedømmer DNs vinekspert Merete Bø premiene.
05:30
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.