I desember vedtok Nærings- og fiskeridepartementet at såkalt produksjonsfisk, det vil si fisk med skader og sår, av hensyn til omdømmet til norsk fisk skal sorteres i Norge.

Beslutningen innebar at Hav Line, selskapet som har bygget slaktebåten «Norwegian Gannet» for å kunne slakte oppdrettslaks om bord og frakte den direkte til selskapets mottaksanlegg i Hirtshals i Danmark, ikke fikk tillatelse til å foreta denne sorteringen i Danmark, noe Hav Line mener ødelegger økonomien i milliardprosjektet.

Men Bergen tingrett overkjørte i januar beslutningen i en midlertidig forføyning. Retten mente departementet tolket loven feil.

Overrasket

Nå begjærer departementet nytt rettsmøte i saken.

I en pressemelding skriver fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) at «vi ble overrasket over at saken ble avgjort uten at departementet fikk legge frem sin side av saken. Vi er svært opptatt av at kvaliteten på sjømaten er høy og at vi opprettholder det gode omdømmet som norsk fisk har i utlandet. Vi fastholder at denne forskriften stiller krav til at produksjonsfisk må sorteres i Norge og bestrider derfor tingrettens kjennelse».

Hav Line-saken har skapt et voldsomt engasjement, særlig i deler av oppdrettsnæringen. Det fryktes tap av tusenvis av arbeidsplasser langs kysten hos brønnbåtrederier og slakterier dersom laksen i fremtiden blir fraktet direkte fra merdene til utlandet uten slakting eller bearbeiding i Norge. Blant andre hevdet fiskeoppdretteren Ola Braanaas nylig i et leserinnlegg på nettstedet sysla.no at dette «handler om hva vi skal leve av i fremtiden, om sysselsetting og verdiskaping på norsk jord, om bosetting, og om grunnlaget for velferdsstaten».

Ikke redd

Carl-Erik Arnesen, administrerende direktør i Hav Line, er ikke redd for en ny runde i retten.

– Vi registrerer at departementet bestrider kjennelsen fra byretten, og vi er klare for en ny runde som vi er sikre på å vinne. Det er synd at departementet ikke har tatt til fornuften, men dessverre ikke overraskende, sier han til DN.

– Bare det at departementet måtte komme med en presisering av forskriften i ettertid, viser jo at de har en dårlig sak, mener han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Unik, 15 år gammel rødvin
15 år gammel rødvin fra Cahors er et av de beste rødvinskjøpene på Polet.
02:06
Publisert: