Mandag kom dommen i saken mellom rederiet Hav Line og staten i striden rundt slaktebåten «Norwegian Gannet» som tar norsk laks direkte til Danmark. Rederiet vant frem på det viktige spørsmålet om gyldigheten av regjeringens avslag på en dispensasjonssøknad, og slipper dermed trolig å lempe av skadd eller deformert fisk, såkalt produksjonsfisk, i Norge før de setter kurs sørover.

– Det er en veldig solid dom. Det er naturligvis alltid spenning til en slik dom, men vi som har fulgt saken tett er ikke så veldig overrasket. Å utfordre staten og statens myndighetsbruk er ikke enkelt. En starter i oppoverbakke, sier Frølich til DN.

Han er selv jurist, og sitter i justiskomiteen på Stortinget, men presiserer at han uttaler seg om det politiske, og ikke det juridiske, i saken.

– Jeg er glad for at vi har domstoler som kan hindre myndigheters maktmisbruk, sier han.

Rederiet selv mener også at de er utsatt for maktmisbruk fra myndighetene.

– Regjeringen er i praksis pålagt av domstolen å behandle Hav Line-saken på ny. Denne gangen må regjeringen behandle saken uten å bryte med grunnleggende myndighetsmisbruksregler, sier styreleder Carl-Erik Arnesen i Hav Line til DN.

– Vikarierende motiv

Frølich har flere ganger offentlig uttalt seg om saken, blant annet i den danske næringslivsavisen Børsen.

– Min politiske vurdering av denne saken har vært klar hele tiden. Jeg har sett et mektig byråkrati gå etter en enkelt aktør på en måte jeg synes har vært upassende. Det er gledelig både for oss som har vært kritisk for dette, og ikke minst aktøren selv at domstolen har vært enig i denne vurderingen, sier han.

Stortingsrepresentanten fnyser av argumentasjonen om at såkalt produksjonsfisk (se faktaboks) kan skade omdømmet til hele næringen, og at det er det som stopper slaktebåten.

– Det handler om arbeidsplasser og proteksjonisme. En ønsker å beskytte en eksisterende næring mot nye ideer. Hav Line har hatt en ny og innovativ idé, og da legger de seg ut mot veldig sterke krefter.

Han mener at «det har vært provoserende å se hvordan maktapparatet har behandlet en enkeltaktør».

– Frykter du ikke at norske arbeidsplasser flagges ut?

– Jeg har stor tiltro til denne næringen. I hele Norges historie har vi hatt næringer som har funnet nye og smarte måter å jobbe på, uten at det går på bekostning av arbeidsplasser.

Stortingsrepresentant Peter Frølich, her avbildet sommeren 2018.
Stortingsrepresentant Peter Frølich, her avbildet sommeren 2018. (Foto: Berit Roald/NTB Scanpix)

Lever godt med ulike synspunkt

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) sier at han «lever godt med» at hans egen partifelle på Stortinget har et annet syn enn regjeringen i denne saken.

– Jeg vil minne om at det ikke er slik at regjeringen vil Norwegian Gannet til livs. Det har vi også påpekt flere ganger tidligere. Vi ønsker innovasjon og utvikling av sjømatnæringen, både til lands og til vanns. Det som også har vært påpekt er at enhver aktør, også Hav Line, må til enhver tid forholde seg til gjeldende regelverk, sier han via en epost til Dagens Næringsliv.

Ingebrigtsen tiltrådte som fiskeriminister 13. mars, etter at Geir Inge Sivertsen (H) gikk av etter bråk om etterlønn. Det var Sivertsens forgjenger, Harald Tom Nesvik (Frp), som ifølge rederiet Hav Line stakk kjepper i hjulene for dem.

I Granavold-plattformen, som regjeringen fortsatt styrer fra selv om Frp nå er gått ut, heter det at regjeringen vil fortsette en «restriktiv linje» for produksjonsfisk.

Vurderer å anke saken

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) ble representert av advokat Torje Sunde hos Regjeringsadvokaten i rettssaken i Bergen tingrett. Sunde skriver i en kommentar til DN at de er tilfreds med at fiskekvalitetsforskriften er funnet gyldig.

«Bestemmelsen sikrer at oppdrettsfisk må sorteres og feilrettes i Norge, og er viktig av hensyn til norsk fisks omdømme», skriver han.

Han er også fornøyd med at tidligere fiskeriminister Harald Tom Nesvik (Frp) ikke ble funnet inhabil i saken.

«Staten er imidlertid ikke enig i at vedtaket om å avslå dispensasjon overfor Hav Line er grovt urimelig, og mener avgjørelsen her er basert på flere feil. staten skal bruke tiden fremover for å vurdere dommen, og om den på dette punktet skal ankes», skriver Sunde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.