– Det er klart at vi er glad for det veldig gode lakseprisene.

Det sier Line Ellingsen.

Hun er toppsjef i familiebedriften Ellingsen Seafood på Skrova i Lofoten, en av landets mellomstore lakseprodusenter.

Hun melder at det nå er mye «småfisk», altså fisk på en, to eller tre kilo, som slaktes. I tillegg har hun en del fisk som leveres på lange kontrakter, hvor prisnivået er lavere. Ellingsen får derfor ikke full uttelling for de sterke spotprisene.

– Sånn er det bare, men vi er naturligvis glade for det sterke spotmarkedet, sier hun.

Mens en rekke markedsaktører melder om priser på rundt 90 kr/kg for de vanligste slaktestørrelsen, vil ikke Ellingsen være helt presis på hvilke priser de selger på.

Kraftig oppgang

Det meste av salget av laks foregår noen hektiske timer fredag ettermiddag. Da planlegges neste ukes slakting og transport, og telefoner og eposter går konstant mellom oppdrettere, eksportører og store innkjøpere i utlandet.

– Det er en kraftig oppgang på grunn av enda lavere slaktevolum enn denne uken, sier en eksportør til IntraFish. Som de aller fleste som opererer i dette markedet, ønsker han ikke å stå frem med navn.

Med laksepriser på opp mot 100 kroner kiloen for den største fisken, er det nær toppnivåer for perioden med industrialisert lakseoppdrett.

Den største laksen er på 5–6 kilo, eller større, noe som gjør at prisen per fisk nå nærmer seg nivåer på 500–600 kroner.

Markedsaktører melder fredag ettermiddag om en prisoppgang på nær 10 kroner per kilo fra denne uken, med et prisnivå på 85–94 kroner per kilo for de vanlige slaktestørrelsene.

– Husk at det er lavere volumer enn vanlig, og det er mye som ennå ikke er bekreftet ennå. Men at nivået er høyt, er hevet over en hver tvil, sier en eksportør.

– Det er helt ville priser, legger han til.

Lave sjøtemperaturer gjør at laksen vokser tregere på vinteren, noe som gjør at slaktevolumene er lavere enn resten av året.

Vintersår

Det rapporteres også om at det er høyt innslag av fisk med vintersår, en sykdom som skyldes bakterien Moritella viskose. Den kjennetegnes med runde eller ovale sår langs siden av fisken.

– Vi hører om enkelte steder hvor inntil halvparten av fisken har vintersår, sier en eksportør.

Fisk med vintersår kan ikke eksporteres før den er filetert eller foredlet. Det gjør at en lavere andel fisk har såkalt superior-kvalitet, og kan eksporteres ubearbeidet. Kampen om denne blir dermed enda hardere, og prisene enda høyere.

Prisene IntraFish rapporterer på fredager er for superior-fisk. Produksjonsfisken koster rundt 60 kroner kiloen denne uken, noe som også er veldig høyt, og høyere enn hva superiorfisken kostet samme uke i fjor.

– Det er helt ekstremt. Vi er på 90-tallet, og prisene er nesten uforståelige høye, sier en oppdretter, som sier mange aktører kan eller vil kjøpe på disse prisene, melder oppdretteren.

Det er særlig høye priser på fisk som selges til Kina, med over 105 kroner kiloen, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.