Terje Mikalsen (78), seriegründeren fra Farsund som i sin tid blant annet sto bak Norsk Data og Hafslund Nycomed, tar mål av seg å revolusjonere landbasert oppdrett. Sammen med partner Arve Gravdal har han hyret inn Fearnley Securities for i første omgang å hente 40 millioner kroner i en emisjon. De nye aksjonærene vil få omtrent en tredjedel av aksjene i selskapet EFC Scotland Ltd hvor resten eies av i hovedsak Mikalsen og Gravdal i EcoFishChain Ltd (EFC).

Skal produsere eget fôr

I tillegg til at landbasert oppdrett løser utfordringene med lakselus, rømming og forurensing, skal EFC også fange den CO2-en fisken selv produserer. CO2 skal så brukes til produksjon av bakterier, som gjøres om til protein, som vil kunne dekke halvparten av fiskens proteinbehov.

– Dette har ikke vært gjort tidligere med CO2 fra egen fisk. Prosessen vil lage høyverdig rent fôr og redusere bruken av importert soyamel. Vi skal integrere oppdrett med et elektrolyseanlegg hvor vann blir spaltet til oksygen og hydrogen. Det trengs store mengder oksygen til fisken, og resten av oksygenet sammen med hydrogenet og den innfangede CO2-en skal altså benyttes til å lage protein via bakterier. Dette er kjent teknologi. Elektrolysen avgir også store mengder varme som kan brukes til å tørke slam og det proteinet man lager, samt regulere temperaturen i oppdrettstankene, forklarer Mikalsen.

– EFC har nylig overtatt et mindre oppdrettsanlegg i Campbeltown i Skottland hvor oppdrettsteknologien er prøvd ut med gode resultater, sier han.

Nå er planen å bygge ytterligere ett landbasert anlegg. Det kommer trolig på Lista i Mikalsens hjemtrakter.

– Så dere er sikre på at dette vil virke?

– Jeg er forberedt på at havbruksnæringen vil si at dette ikke kommer til å virke fordi ingen har gjort dette tidligere. Men det er ikke riktig. Min partner Arve Gravdal har drevet frem voksen fisk i Skottland. Jeg har selv sett den, sier Mikalsen.

Ble litt paranoid

Mikalsen sier ideen kom i kjølvannet av hans engasjement i selskapet Hydrogenpro, et selskap DN skrev om tidligere i høst.

Terje Mikalsen ønsker å flytte oppdrett av laks fra slike sjømerder over på landbaserte anlegg, og hente ut C02 fra fisken i anlegget på land til fôrproduksjon.
Terje Mikalsen ønsker å flytte oppdrett av laks fra slike sjømerder over på landbaserte anlegg, og hente ut C02 fra fisken i anlegget på land til fôrproduksjon. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Det ble da et spørsmål om hva oksygenet fra elektrolyseprosessen kunne brukes til. Jeg tenkte det måtte være en idé å bruke det i oppdrett, og jeg må si at dette er noe av det mest spennende jeg har vært borti. Og jeg har jo vært borti noen ting i årenes løp, sier han.

– Den senere tid har jeg brukt mye tid på å lære meg oppdrett. Og jeg havnet etter hvert hos Arne Gravdal i Skottland der de har utviklet et enkelt konsept for landbaserte anlegg som gir betydelig lavere operasjons- og byggekostnader. Det er et modulært konsept der hver modul kan produsere 250 tonn fisk. Så ble det et spørsmål om hvordan man enklest både kan lage oksygen og bli kvitt CO2. Så nå skal vi lage 40 prosent av proteinet fisken trenger basert på et avfallsprodukt pluss strøm og vann. All dette er kjent teknologi, men ingen har tidligere satt sammen disse elementene i en sirkel. Da ideen kom, ble jeg litt paranoid en periode og startet jobbingen med et patentbyrå som i utgangspunktet mente noen måtte ha tenkt på dette tidligere. Men nå er vi i sluttfasen med å få patent.

– Og nå henter dere penger i markedet?

– Ja, dels for å bygge videre på anlegget i Skottland og senere gjøre noe på Lista. Vi tenker 40 millioner i første fase og mer i neste. Men det avhenger av hvor raskt vi ekspanderer.

– Men du har ingen bakgrunn fra oppdrett?

– Nei, og jeg har en tendens til å rote meg borti ting jeg i utgangspunktet ikke har greie på. Det er vel det artigste eventyret jeg har vært borti, men dette har jeg virkelig stor tro på. For vi snakker om å revolusjonere landbasert oppdrett. Det blir en kommersiell anvendelse av innfanget CO2 samtidig som man reduserer bruk av vanlig biomasse til å produsere laks av ypperste kvalitet fordi alt er nøye kontrollert, resirkulert og sporbart. Vi har allerede etablert et samarbeid med matvarekjeden Marks & Spencer og med professor Christopher Elliott fra Belfast som regnes som en av de fremste i verden innen matsikkerhet, sier Mikalsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator: –Det er snakk om mange milliarder kroner
01:00
Publisert: