Dødsalgene, som har drept åtte millioner laks i Nord-Norge med en slakteverdi på to milliarder kroner, sprer seg mot nye anlegg. Laks for én milliard kroner er i faresonen, og torsdag ble et nytt anlegg rammet. På anlegget Stormneset ytterst i Tysfjorden i Nordland mistet selskapet Nordlaks 20.000 smålaks torsdag.
– Vi er fortvilet. Det er en ny lokalitet i Tysfjorden som er rammet. Det oppsto dødelighet torsdag. Vi mistet 20.000 fisk torsdag. Dødeligheten har avtatt i dag, sier kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks.
Selskapet mistet 1,3 millioner laks i et anlegg i Astafjorden i Troms for to uker siden, og lyktes deretter i å flytte nær to millioner laks vekk fra to utsatte anlegg ved Svolvær.
«Et slag i trynet»
Tapet av fisk i Tysfjord er hittil langt mindre. På Stormneset hadde Nordlaks satt ut såkalt smolt, smålaks, som hadde en vekt på 200 gram. Det står 600.000 smolt i merdene der, og fisken er så liten at den kan ha klart å svømme under algebeltet.
– Vi stanset med å sette ut mer smolt på grunn av algesituasjonen. Det er liten fisk, og det kan se ut som mye fisk har kommet seg unna algene, sier Martinussen.
Algene blomstret opp i Astafjorden i Sør-Troms og Ofotfjorden i Nordland for to-tre uker siden, og har den siste uken spredt seg til Tysfjorden og sørover Vestfjorden og langs land.
– Vi hadde en rolig uke etter å ha flyttet unna fisken og trodde det verste var over. Dette var et slag i trynet, å få det på nytt igjen. Vi er ikke klar av algene, og må være forberedt på tre uker til med alger, sier Martinussen.
– Vindretningen har skiftet og presset en del alger inn Tysfjorden. Algene driver også mot Steigen. Vi håper nordvestlig vind kan tynne ut nivået av alger, sier Martinussen.
Flytter fisk for en milliard
Lakseselskapet Cermaq har startet arbeidet med å flytte fire millioner laks ved Sagfjorden nord for Bodø vekk fra algeoppblomstring. Fiskeridirektoratet melder at det ikke er død laks i området.
– Vi holder på å flytte cirka fire millioner fisk ifra tre anlegg. Prognosene viser at tre anlegg kan være utsatt for alger, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Aam i Cermaq, som er et av verdens største lakseselskaper.
Fisken har en størrelse fra et halvt kilo til 3,5 kilo. Ved ferdig slaktevekt på 4,5 kilo ville fisken som flyttes ha en salgsverdi på en milliard kroner.
– Det er ikke dødelighet i området nå, men vi velger å flytte fisken for sikkerhets skyld. Vi gjør det vi kan for å berge så mye fisk som mulig, sier Aam. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.